Doğu Karadeniz ihracatında düşüş
Doğu Karadeniz ihracatında düşüş

Oluşturma Tarihi: 2016-07-02 17:45:25

Güncelleme Tarihi: 2016-07-02 17:45:25

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, sorumluluk alanlarındaki bölgelerden yılın 6 ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.4 azaldığını belirtti.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den ocak-haziran döneminde 726 milyon 339 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.

Bölgeden geçen yılın aynı döneminde 801 milyon 977 bin dolarlık ihracat yapıldığını ifade eden Gürdoğan, bu yılın 6 aylık döneminde gerçekleştirilen ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.4 gerilediğini kaydetti.

Gürdoğan, söz konusu dönemdeki ihracatta 500 milyon 611 bin dolarla fındık ve mamullerinin birinci, 85 milyon 313 bin dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, 44 milyon 87 bin dolarlık ihracatla madencilik ürünlerinin üçüncü sırada yer aldığına işaret etti.

Doğu Karadeniz'den ocak-haziran aylarında 107 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini, en fazla ihracatın sırasıyla İtalya, Gürcistan, Fransa, Almanya ve Polonya'ya yapıldığını belirten Gürdoğan, "İtalya yüzde 173, Gürcistan yüzde 16, Fransa yüzde 14, Polonya'ya yapılan ihracat ise yüzde 22 arttı. Buna rağmen Almanya'ya yapılan ihracat yüzde 23, 2015 yılında en önemli ihraç pazarlarımızdan olan Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımızda ise yüzde 82 düşüş gerçekleşti." değerlendirmesinde bulundu.

Gürdoğan, Rusya Federasyonu'nun bölge için önemli bir ihracat pazarı olduğunu vurgulayarak, "İhracattaki düşüşün ana kaynağı Rusya Federasyonu ile yaşanan kriz. Yaşanan krizin son bulması ile bundan sonraki dönemde ihracatımızın yaşanan kayıpları telafi ederek, yıl sonuna doğu artış trendine gireceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra ihracatçıların gerek komşu ülkelerde, gerekse ülke bürokrasi isteminde yaşadığı sorunların da ihracatı önemli oranda olumsuz etkilemeye devam ettiğini aktaran Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Bürokrasi mekanizmalarında yaşanan sorunları giderecek ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik uygulamaya konulacak tedbirler, ihracatımıza çok büyük oranda olumlu katkı yapacaktır. İhracatçılarımız bu yöndeki tedbirlerin ivedilikle uygulamaya konulması beklentisi içindedir.

Ayrıca, finansman temininde bankalar ve kredi garanti fonundan kaynaklı sorunlara çözüm bulunmaması ve buna bağlı finansman temininde ihracatçılarımızın yaşadığı sorunların devam etmesi, ihracatımızı arzu ettiğimiz seviyelere çıkmasını engellemektedir. Bu yönde atılacak adımların ivedilikle yerine getirilmesi en büyük beklentimizdir."