Avukatlarıyla adliyeye giriş yapan Dündar ve Gül'ü, CHP genel başkan yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Enis Berberoğlu, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP milletvekilleri Onursal Adıgüzel, Hilmi Yarayıcı, Barış Yarkadaş, Gamze İlgezdi ve Ali Şeker'in yanı sıra Hasan Cemal'in de aralarında bulunduğu bazı gazeteciler karşıladı.
Dündar, yaptığı açıklamada, soruşturma savcısının daveti üzerine ifade vermeye geldiklerini belirterek, davetin "çağrı" şeklinde yapılmasının sevindirici olduğunu söyledi.
Gazeteciliği, halkın haber alma hakkını savunmaya geldiklerini ifade eden Dündar, "Casuslukla suçlanıyoruz. 'Vatana ihanet' olduğunu söyledi Cumhurbaşkanı. Bizler casus, hain, kahraman değiliz, gazeteciyiz. Burada yapılan baştan sona gazetecilik faaliyetidir" dedi.
Soruşturmayla gazeteciliği kanıtlama şansı bulacaklarını anlatan Dündar, "Elbette bu soruşturma bizim bu haberi nasıl yaptığımızı değil, bütün bu sürecin nasıl işlediğini de aydınlatmaya hizmet edecek" diye konuştu.
- Soruşturmanın geçmişi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet gazetesinde, 29 Mayıs'ta MİT'e ait yardım tırlarıyla ilgili yayımlanan fotoğraflı haber üzerine, "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasi ve askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütünün propagandasını yapma" suçlarından, Dündar ve Gül hakkında soruşturma başlattı.
Başsavcılığın talebi üzerine nöbetçi İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği, internet sitelerindeki söz konusu yayınların içeriklerinin engellenmesine karar verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Muammer Cemaloğlu da 2 Haziran'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Can Dündar hakkında, genel yayın yönetmeni olduğu Cumhuriyet gazetesinde geçen yıl Hatay ve Adana'da, MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasıyla ilgili, "gerçeğe aykırı bazı görüntü ve bilgiye yer verdiği" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
Soruşturmayı İstanbul cumhuriyet başsavcıvekillerinden İrfan Fidan yürütüyor.