Üniversite adaylarının merakla beklediği YGS - LYS'nin yerine gelecek yeni sınav sisteminin ayrıntıları bugün YÖK Başkanı Prof Dr. Yekta Saraç tarafından açıklandı. Haziran ayında tek hafta sonunda gerçekleştirilecek olan sınavın adı "Yükseköğretim Kurumları Sınavı" olarak belirlendi. Yeni sınav sisteminin getirdiği birçok yeniliği anlatan Eğitim Uzmanı Dr. Özge Aslan aynı zamanda öğrencilere de tavsiyelerde bulundu.
"200 PUAN ÜZERİ GELECEK YIL DA AYNI PUANLA TERCİH YAPABİLECEK"
Öncelikle sınav sistemi hakkında detaylı bilgilendirmelerle başlayan Aslan, "Bu yıl öğrencilerimiz Haziran ayında gerçekleşecek bir sınava girecekler Bu sınav cumartesi günü sabah ve öğleden sonra olarak iki oturum şekilde gerçekleşecek. Sabah olacak oturumda tüm öğrenciler Temel Yeterlilik Sınavı'na girecekler. Bu sınavda 40 tane Türkçe sorusu, 40 tane Temel Matematik sorusu yer alacak. Türkçe sorusunda öğrencilerin okuduğunu anlama, yorumlama becerisi, muhakeme becerilerini ölçen sorular yer alacak. Temel matematik testinde ise işlem becerilerini yoklayan sorular olacak. Temel Yeterlilik Sınavında öğrencilerin ön lisans tercihlerinde bulunabilmeleri için bu sınavdan en az 150 puan ve üzerinde almaları gerekiyor. Lisans tercihi yapabilmeleri için ise öğrenciler 180 puan ve üzerinde almaları gerekecek. Bu yıl bir farklılık olarak eğer öğrenciler temel yeterlilik sınavından 200 puan ve üzerinde aldıklarında bir sonraki yıl aynı puanı kullanarak tekrar bu sınava girmeden sadece ikinci oturuma girerek önümüzdeki yıl da tercih yapma şansları doğdu. Cumartesi günü Temel Yeterlilik Sınavı'na girdikten sonra öğrenciler, öğlenden sonra alan tercihlerine göre sınavlar ve sorularla karşılaşacaklar. Örneğin sayısal öğrencisi öğleden sonraki oturumda 40 tane matematik 40 tane fen bilimleri sorusu çözecek. Fen bilimleri sorularının dağılımı LYS'deki soru dağılımı doğrultusunda 40 soru üzerine yayılacağını öngörüyoruz. Dil puanına görecek olan öğrenciler de cumartesi sabahtan aldıkları temel yeterlilik sınavının üstüne Pazar gün yapılacak olan bir oturumla 80 soruluk bir yabancı dil sınavına tabi tutulacaklar" dedi.
"OKULA DEVAMLILIK VE REHBER ÖĞRETMEN FAKTÖRÜ ARTACAK"
Yeni sistemin daha iyi ve öğrencilere daha fazla artı sağlayacağını da savunan Aslan, "Bu sistemle birlikte öğrencilerin birçok artısı olacak. Öğrenciler Mart ayında normalde YGS'ye girer ve YGS'den sonra okullarda öğrencilerde devamsızlık artar. Hatta bazı okullarımızda öğrencilerimizin hiç gelmediğini görüyoruz. Bu noktada Haziran ayında sınavın yapılması okul devamlılığı açısından büyük bir artı getirecek. Bu sayede okulun önemi daha da anlaşılacak. Diğer bir artı, öğrencilerin YGS'de tüm derslerden karşılarına sorular çıkıyordu. Fakat artık kendi alanına daha fazla yoğunlaşıp çalışabilecek. Sayısal bir öğrenci sadece temel yeterlilik dersini aldıktan sonra yıl içinde odaklanması gereken matematik ve fen bilimleri soruları olacak. Hukuk okumak isteyen eşit ağırlık öğrencisi önceki sistemde YGS'den dolayı karşısına fen bilimleri ile ilgili soru çıktığında öğrenci mecburen bu derslere de çalışmak durumundaydı. Ancak şimdiki sistemde öğrenci zaten temel yeterlilik dersini aldıktan sonra ikinci oturumda sadece alanına yönelik soruları çözeceği için sistemin çok büyük bir artısı bundan sonra artık öğrenci eşit ağrılık öğrencisi ise sayısal çözmek zorunda değil. Sadece kendi alanıyla ilgili soruları çözmek durumunda. Bu çok güzel bir artı. Bunun dışında önceki sistemde 18 farklı puan türü vardı. Bu da öğrencilerin ve velilerin kafasında karışıklıklara sebep oluyordu. Şimdi daha sade daha temiz tüm öğrencilerin anlayabileceği aynı zamanda da tercihte de büyük rahatlama sağlayacağı bir puan türüne geçildi. Tercihler çok daha önemli hale geldi. Kariyer danışmanlığı ve kariyer tercihleri çok önemli. Bu yüzden okullardaki rehber öğretmenlerin çok daha etkin rol alması öğrencileri ve velileri doğru bir şekilde yönlendirme yapması bu sistemde çok daha önemli hale geldi" şeklinde konuştu.
"PANİK YAPMAYIN AYNI ÇALIŞMA DÜZENİNE DEVAM EDİN"
Son olarak da öğrencilere değişimden dolayı panik yapılmamasını ve aynı çalışma düzenine ve yoğunluğunda devam edilmesi gerektiğinin altını da çizen Aslan, "Öğrencilerimiz de yeni sınav sisteminde temel yeterlilik testinde zaten önceki sistemdeki YGS konu kapsam ve dağılımından gelecek. Öğleden sonraki alan testlerinde de LYS konu dağılımları gelecek. Bu yüzden öğrencilerin motivasyonlarını düşürmeden mevcut çalışmalarını aynı yoğunlukta devam etmelerini öneriyorum. Birden fazla alanda tercih yapacak olan öğrenciler için ise cumartesi günü öğleden sonra yapılacak olan oturumda zaman yönetimini çok iyi yapması gerekiyor. Çünkü öğrencinin karşısına tüm testler verilecek ve öğrenci öncelikle kendi alanına yönelik soruları çözdükten sonra farklı alanda tercih yapmak istediği soruları da yanıtlayacak. Bu yüzden zaman faktörü çok önemli. Tek oturumda birden fazla deneme alacağı denemelere girmesi ve fazla soru çözmesi çok oturumlu olan sınavlara girmesi bu sorununda da yardımcı olacaktır" diyerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.