Elitaş, yazılı açıklamasında, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) 10. Bakanlar Konferansı vesilesiyle Kenya'da bulunduğunu anımsatarak, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta'nın himayesinde düzenlenen Nairobi'deki konferans vesilesiyle DTÖ'nün merkezinde olduğu çok taraflı ticaret sisteminin geleceğini ilgilendiren birçok konuyu tartışma imkanı bulduklarını anlattı.
Konferansta ülkelerin ticaret ve ekonomi bakanlıkları ve yaklaşık 7 bin katılımcıyla birçok önemli konuyu ele aldıklarını kaydeden Elitaş, dünya tarım ürünleri ticaretinin daha adil ve rekabetçi bir zeminde cereyan etmesine hizmet edecek bir dizi konunun görüşüldüğünü belirtti. Gelişme yolundaki ülkelerin kırsal kalkınma ve fakirliğin önlenmesi, gıda güvenliğine ilişkin güçlü esnekliklerin arayışı içinde olduğunu dile getiren Elitaş, bu haklı taleplere Türkiye'nin çok güçlü destek verdiğini vurguladı.
Konferans vesilesiyle en az gelişmiş ülkeler ve kalkınma konularının üzerinde durduklarını da aktaran Elitaş, "Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın hep dile getirdikleri gibi bu alanda da Türkiye mazlum milletlerin sesi olma gayretini sürdürdü. Biz 2015 yılı G20 Dönem Başkanlığımızda, kapsayıcılık temasını bütün çalışmalarımızın temeline oturttuk ve söz konusu ülkelerin dünya ekonomisine ve ticaret sistemine daha fazla dahil edilmesi için politikalar üretme arayışında olduk. Bakanlar Konferansında da bu ülkeler lehine ticarette özel ve farklı kurallar getirilmesi yönündeki inisiyatiflere liderlik yaptık" ifadelerini kullandı.
Bakan Elitaş, konferanstaki konuşmasında, çok taraflı ticaret sisteminin gelişme yolundaki ülkelerin ve az gelişmiş ülkelerin kalkınma ihtiyaçları dikkate alınarak ilerletilmesi gerektiğine ve DTÖ'nün bu anlamda üstlendiği önemli role işaret ettiğini, kalkınmanın gözardı edilmesinin sadece gelişmiş ülkelerin öncelikleriyle hareket edildiğinde, ticaretin sosyal taraflarını ihmal edildiğinde hiçbir yere varmayacağına dikkati çektiğini aktardı.
- "DTÖ üye sayısı 164'e yükseldi"
Bakan Elitaş, konferansta ayrıca Afganistan ve Liberya'nın da DTÖ'ye katılımlarının gerçekleştiğini, böylece üye sayısının 164'e yükseldiğini bildirdi. İslam Kalkınma Bankası tarafından düzenlenen İstişare Toplantısında İslam ülkelerinin dünya ticaretine nasıl yön verebileceğini tartıştıklarını aktaran Elitaş, DTÖ Bakanlar Konferansı marjında Japonya, Filistin, Pakistan, Peru, Ukrayna, Suudi Arabistan, İran, İngiltere, Malezya, Endonezya, Kanada ve Meksika'nın da aralarında olduğu yirmiyi aşkın ülkeyle de ikili temaslarda bulunarak ticaret ve yatırımların daha da arttırılması yollarını masaya yatırdıklarını kaydetti.
Kenya Devlet Başkan Yardımcısı ve Kenya'da yerleşik Türk İş adamlarıyla da bir araya gelerek iki ülke arasında ticaretin artırılmasına hizmet edecek fırsatları konuştuklarını belirten Elitaş, Kenya'daki diğer temaslarını şöyle anlattı:
"Japonya Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Motoo Hayashi ile gerçekleştirdiğim görüşmede, iki ülke arasında Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin hızlandırılması, ülkemizin kanatlı et ve kiraz ihracatında yaşadığı sorunları ve Japonya'nın Expo 2016'ya katılımına ilişkin detayları da ele aldık. Japonya'nın ülkemizdeki son dönemdeki yatırımlara, özellikle teknoloji alanındaki büyük projelerimize olan ilgisini memnuniyetle gördük. Filistin Ulusal Ekonomi Bakanı Odeh ile yaptığım görüşmede, Filistin'e DTÖ Gözlemci ülke statüsü tanınması girişiminin ülkemizce desteklendiğini ifade ettim. Bu konunun takipçisi olacağız."
- "Pakistan ile STA'yı ocakta imzalayacağız"
Bakan Elitaş, ayrıca Pakistan ile Serbest Ticaret Anlaşmasını (STA) görüştüklerini belirterek, "Sayın Başbakanımızın Pakistan ziyaretinde koymuş olduğu iki ülke arasında STA imzalaması hedefine inşallah ocak ayında STA çerçeve belgesini imzalayarak ulaşacağız" açıklamasında bulundu.
Peru ile STA sürecinin hızlandırılması için görüştüklerini belirten Elitaş, daveti üzerine bu ülkeden STA'yı hızlandırmak üzere gelecek ay Türkiye'ye teknik ekip gönderileceğini kaydetti. Ukrayna ile sanayi ve tarım ürünleri, turizm, televizyon, film sektörleri olmak üzere ikili ticaretin geliştirilebileceği alanlar, iki ülke şirketlerinin arasındaki temasların kolaylaştırılması hususlarında istişarede bulunduğunu bildiren Elitaş, STA'nın seyrini de ele aldıklarını belirtti. Elitaş, "Ukrayna özellikle buğday, yağlı tohumlar alanlarında ülkemiz pazarına uygun ürün tedarik edebileceğini ifade etti. Bu alanda ülkemizin ithalat pazarlarının da çeşitlendirilmesi çalışmalarına uygun olarak Ukrayna ile ilave görüşmeler gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan ile vizeler konusunda iş adamlarına kolaylık sağlanması, yaş meyve ve sebze ihracatına destek olunması, ülkeler arasında ortak iş forumunun gelecek yılın ilk yarısında düzenlenmesi, Körfez İşbirliği Örgütü ve STA konularının üzerine durulduğunu kaydeden Elitaş, görüşmeleri sırasında AB ile Gümrük Birliğinin güncellenmesi hususundaki yol haritasının ele alındığını aktardı. Elitaş, ayrıca İran, Kanada, Meksika, İngiltere, Endonezya ve Malezya ile de ikili görüşmeler yapacaklarını bildirdi.