Ekonomistler, enflasyonun eylülde piyasa beklentisinin altında gerçekleştiğini, gelecek aylarda yıllık enflasyonun çift haneli seviyelerde kalabileceğini belirtti. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylülde aylık yüzde 0,97, yıllık yüzde 11,75 artışla, AA Finans Anketi'ne katılan ekonomistlerin sırasıyla yüzde 1,38 ve yüzde 12,20 olan beklentilerinin altında kaldı. TÜFE, geçen ayki yüzde 0,97'lik artışla son 3 yılın en düşük eylül ayı rakamı olarak kayıtlara geçti.
Ekonomistlerin Değerlendirmesi
AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, yaptığı değerlendirmede eylül ayında TÜFE'nin piyasa beklentisinin altında gerçekleştiğini vurgulayarak, geçen yıl eylül ayında yüzde 0,99 artış olduğunu hatırlattı. Bürümcekçi, enflasyonun gerilemesinde konut ve ulaştırma hizmetlerindeki KDV indirimi ile giyim grubu fiyatlarının etkili olduğunu belirtti.
Enflasyonun Yönü ve Etkileri
Bürümcekçi, gıda enflasyonunda işlenmemiş ve işlenmiş gıdanın etkisinin önemli olduğunu ifade ederek, işlenmemiş gıda yıllık enflasyonunun arttığını söyledi. Ayrıca, gıda fiyatlarının yıllık artış hızının da gözle görülür bir şekilde yükseldiğini belirtti.
Gelecek Dönem Enflasyon Tahminleri
Bürümcekçi, önümüzdeki dönemde enflasyonun seyrini belirleyecek faktörleri petrol fiyatları, döviz kuru hareketleri ve kamu fiyat/vergi ayarlamaları olarak öngörerek, Türk lirasındaki değer kaybının enflasyonu etkileyeceğine dikkat çekti. Yıl sonu enflasyonu hakkında belirsizliklerin devam ettiğini vurgulayan Bürümcekçi, enflasyonun yüzde 12 civarında seyredeceğini ifade etti.
Uzmanların Değerlendirmesi ve Tahminleri
TSKB Ekonomisti Şakir Turan da raporunda, gıda enflasyonundaki artışın beklentileri olumsuz etkileyebileceğini belirterek, yıllık enflasyonun çift haneli seviyelerde kalabileceği öngörüsünde bulundu. Turan, uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurlarındaki oynaklığın orta vadede enflasyonu etkileyeceğini ifade etti.
Kaynak: Haberler.com