Waqa, Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'nin ikinci gününde Üye Ülkeler ve Paydaşlar Oturumu'nda konuştu.
İklim değişikliğinin hissedilmesinin süreceğine ve etkisinin de giderek artacağına işaret eden Waqa, "Daha sofistike bir sistem yaratmak zorundayız. Küresel sistem içerisinde sistemlerimiz yeteri kadar hızlı reaksiyon gösteremiyor." diye konuştu.
Yerel sistemlerin iklim ve güvenlik dengesi çerçevesinde öncelikle iklim değişikliğinin etkilerinin tespit edilmesi, bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi, sınır ötesi işbirliğinin teşvik edilmesi, iklim ve güvenlik denkleminde hassas noktaların ele alınması konularına işaret eden Waqa, Birleşmiş Milletler özel temsilcilerinin bu anlamda çeşitli görevler ve taahhütler çerçevesinde yerel liderler ve kapasitelerle işbirliği halinde çalışacaklarını kaydetti.
2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ve Paris İklim Değişikliği Anlaşması ile anlaşma zemininde temel taahhüt ve uygulamaların takip edileceğini belirten Waqa, birçok ülkenin iklim değişikliği konusunda desteğe ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
Waqa, "Son 20 yıldır sera gazlarının etkisini azaltmayı başaramadık. İklim değişikliği önümüzdeki 20 yılın ve belki daha da uzun yılların en önemli tehdidi haline gelecek. İklim değişikli dünyayı değiştiriyor. Bunu ne yazık ki günümüzde yoğun yaşıyoruz ve ne yazık ki en hassas kesimler en büyük bedeli ödüyorlar." ifadesini kullandı.
Nauru Cumhurbaşkanı Waqa, bu alanda atılan adımların Dünya İnsani Zirvesi'nin en kalıcı sonuçlarından biri olacağını ve bu neslin mücadele etmek için karşı karşıya geleceği tehdide karşı çalışmaları başlatmış olacaklarını bildirdi.