Enerji kimlik belgesiz bina satılamayacak
Isı kullanımı, teknik altyapı ve yalıtım malzemesi kalitesini gösterecek 'Enerji Kimlik Belgesi' olmadan binaların alım satımı yapılamayacak. Enerji Verimliliği Uzmanı Emre Ilıcalı, 2 Mayıs'tan itibaren başlayacak zorunluluğun 2011 'den önce ruhsat alınmış binalar için de geçerli olduğu uyarısında bulundu.
8 Yıl Önce Güncellendi
2017-01-31 17:32:49
Türkiye'de 2 Mayıs 2017'den itibaren mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi (EKB) zorunluluğu başlıyor. Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği'ne göre, söz konusu tarihten sonra enerji kimlik belgesi olmayan yapıların alım ve satımı yapılamayacak. Enerjikimlikbelgesi.com'un yöneticilerinden Emre Ilıcalı, 2 Mayıs 2017 tarihinden başlayacak zorunluluğun 2011'den önce ruhsat alınmış binalar için de geçerli olduğu uyarısında bulundu.
Türkiye'de Enerji kimlik belgesi uygulaması zorunluluğunun 2011 yılında yeni binalar ve yeni projeler üzerinden başladığını hatırlatan Emre Ilıcalı, yeni binaların en az C sınıfı enerji kimlik belgesini almadığı taktirde yapı kullanma izin belgesi alamadığını açıkladı.
"Mevcut binalarda c sınıfı şart değil"
Ilıcalı, mevcut binalara ise EKB alması için 2 Mayıs 2017 tarihine kadar süre tanındığını hatırlatarak, "Bina yöneticileri ve sahipleri için bu sürenin dolmasına 3 ay gibi kısa bir süre kaldı. Türkiye'de milyonlarca binanın hala EKB'si bulunmuyor" dedi.
Enerji Kimlik Belgesi uygulamasıyla alım yapacak vatandaşın aldığı yapının enerji sınıfınıbilerek yatırım yapacağını belirten Emre Ilıcalı, EKB'nin yapının fiyatını da etkileyebileceğine dikkat çekerek, "Enerji kimlik belgesi binaların enerji verimliliği sınıfını gösterecek. A'dan G'ye kadar 7 kategoride enerji sınıfı var. Buna göre örneğin A sınıfı enerji kimlik belgesine sahip bir bina, enerji verimliliğinde en üst düzeyde olduğu için, kullanıcıları açısından daha az enerji faturası ödeyeceği, daha konforlu binalar anlamına gelecek. Bu nedenle diğer binalara göre kullanıcıları ve yatırımcıları için daha değerli binalar haline gelecek" şeklinde konuştu.
Türkiye'de enerjinin yüzde 40'ının binalarda kullanıldığını, binalardatüketilenenerjininde yüzde 80'inin ısıtma-soğutma için harcandığını anlatan Emre Ilıcalı, EKB zorunluluğunun ülke ekonomisinde enerji tasarrufunu amaçlayan bir uygulama olduğunu dile getirdi.
Hangi Özelliklere Göre EKB Veriliyor?
EKB, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı vetüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge. Bu belge ile A'dan G'ye kadar sınıflandırma yapılıyor. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtiyor. Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanması gerekiyor. Söz konusu belge, dairelere ya da konutlara değil, binalara veriliyor. Binalara gelen uzmanlar, binanın, ısı kullanımı, teknik altyapısı, malzeme, kapı, cam sistemleri gibi özelliklerine bakarak, binaların enerji tüketim seviyesini belirleyecek.
Enerji kimlik belgesi, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş uzman ve kuruluşlar tarafından veriliyor.
SON VİDEO HABER
Haber Ara