Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)
'Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki tezleri uluslararası hukuka uygundur'- 'Fransa, geçmişte Türkiye'nin bugünkü tezlerini savunuyordu. İngiltere de Yunanistan'ın bugünkü tezlerini, ama adalet doğruyu buldu'- 'Bu aslında bir emsal karar da teşkil eder'- 'Geçen yıl 120 kara sondajı yapıldı ve son 20 yılın en büyük yurt içi üretimini gerçekleştirdik ki günlük 47 bin varildi. Dün günlük üretimi

Oluşturma Tarihi: 2020-09-23 13:17:29

Güncelleme Tarihi: 2024-10-09 04:20:21

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin uluslararası hukuka uygun tezlerinin Fransa'nın İngiltere'ye karşı kazandığı davanın emsal teşkil ettiğini söyledi. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de gerçekleştirdiği sismik arama ve sondaj faaliyetlerini değerlendiren Dönmez, bölgede şu ana kadar tamamlanan 7 sondajın yanı sıra sekizinci sondajın devam ettiğini açıkladı. Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden alınan ruhsat sahalarında ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kıta sahanlığındaki ruhsat alanlarında faaliyet gösterdiğini belirten Bakan Dönmez, "Kimsenin malında, mülkünde, hakkında gözümüz yok ama kimse de bizim hakkımıza göz dikmesin. Bir damla suyumuzu canımız pahasına da olsa koruruz." dedi.

"Sevilla Haritası, Yunanistan'ın ısmarlama çalışması"

Dönmez, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki tezlerinin uluslararası hukuka uygun olduğunu vurgulayarak, kıta sahanlığının belirlenmesinde coğrafi avantajlarının önemine değindi. Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'deki tutumunu eleştiren Dönmez, Yunanistan'ın Sevilla Üniversitesi'ne yaptırdığı ısmarlama çalışmanın ardından ortaya çıkan Sevilla Haritası'nın ada kıta sahanlığı konusundaki çıkarlarını temsil ettiğini ifade etti. Dönmez, Türkiye'nin uluslararası hukuka uygun şekilde kendi tezlerini savunduğunu dile getirdi.

"Fransa, 1977'de Türkiye ile aynı tezleri savunmuş ve kazanmış"

Meis Adası'nın konumunu belirterek Fransa'nın benzer bir durumu İngiltere'ye karşı kazandığı dava örneğini paylaşan Dönmez, Fransa'nın adalet divanında haklı bulunduğunu belirtti. Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Karadeniz'deki sondaj çalışmalarını değerlendiren Dönmez, kara sondajlarında da yoğun bir şekilde çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Türkiye'nin kara sondajlarındaki üretim kapasitesinin arttığını belirten Bakan Dönmez, Diyarbakır'da çatlatma yöntemiyle petrol üretimine başlandığını ve bu yöntemin geliştirilerek devam edileceğini ifade etti.