Halk Eğitim Merkezince düzenlenen kurslara gittiğinde KETEM'in bir eğitim seminerine katılan 36 yaşındaki Özlem Çağdaş, burada doktorların anlattığı kanser belirtilerinin kendisinde olduğunu fark etmesi üzerine doktora gitti. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde yapılan mamografi testleri sonucunda Çağdaş'ın meme kanseri olduğu ortaya çıktı.
"Keşke daha erken gitseydim"
Erken teşhis sayesinde tedavisine başlanan kadın kanserin vücuduna yayılması önlenmiş oldu. Halen tedavisinin devam ettiğini söyleyen Özlem Çağdaş, "Keşke daha erken gitseydim" dedi.
Çağdaş "Vücudumda kitle vardı ama kanser olduğun bilmiyordum. Halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler vardı. Yapılan kontroller sonucunda meme kanseri olduğumu öğrendim. 2012 yılında hastalığımı öğrendikten sonra ameliyat ve tedavi süreçleri başladı. Hastanede tedaviye başladım. Kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gördüm. KETEM'in bilgilendirmesi olmasıydı ben meme kanserinde geç kalmış olacaktım" dedi.
Taramalar KETEM'de ücretsiz yapılıyor
Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde Sorumlu Dr. Sultan Zehir, KETEM'in çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kanser testi için KETEM'e gelen kişilere, sıra vermeden ve bekletmeden hızlı bir şekilde işlemlerini yaptıklarını söyleyen Zehir, kanser taramalarını, sağlık güvencesi olan veya olmayan herkese ücretsiz olarak yaptıklarını açıkladı.
Zehir, "30 yaş üstü bayanlara rahim ağzı taraması, 40 yaş üstü kadınlara meme kanseri taraması ve 50 yaş üstü bayanlara da bağırsak kanseri taraması yapıyoruz. Kanser taramalar sırasında erken teşhis ettiğimiz hastalar oluyor. Bu kişiler bir an önce tedavilerine başlayarak sağlıklarına kavuşuyorlar. Hayatta kalmak için erken teşhis çok önemli" şeklinde konuştu.
"Her 8 kadından biri meme kanseri adayı"
Çorum Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ahmet Barış kanserin kardiyovasküler hastalıktan sonra en çok ölüme neden olan ikinci hastalık olduğunu söyledi. Çevre faktörü, zararlı alışkanlıklar ve yetersiz fiziksel aktivitenin kansere neden olan önemli faktörler olduğunu dile getiren Barış, kadınlarda en sık görülen kanser türünün ise meme kanseri olduğunu söyledi. Ortalama 8 kadından birinin meme kanseri adayı olduğuna dikkat çeken Barış, erken teşhis ile tedavinin mümkün olduğunu belirtti.
Dr. Barış "KETEM'de tüm halkımıza ücretsiz tarama yapıyoruz. Vatandaşları kendi sağlıları konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Aile hekimleri ve sağlıklı yaşam merkezlerinde kontrollerini ve sağlık taramalarını yaptırmalarını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.
4 bin 760 kadına meme kanseri taraması yapıldı
Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde 2016 yılında 4 bin 760 kadına meme kanseri taraması yapıldı. 195 kişi riskli olarak tespit edilirken, 4 kişiye kanser tanısı kondu. Merkezde ayrıca 11 bin 474 kadına rahim ağzı kanseri taraması yapılırken 301 hastada risk tespit edildi. 17 bin 392 kişi üzerine yapılan kolorektal kanser taramasında ise 104 kişi de risk tespit edildi.