'Eşim görevi başında şehit edildi'
'Eşim görevi başında şehit edildi'

Oluşturma Tarihi: 2016-05-06 11:01:47

Güncelleme Tarihi: 2016-05-06 11:01:47

MUSTAFA HATİPOĞLU - TEM Otoyolu'nun Ümraniye mevkisinde, kontrolden çıkan bir otomobilin Karayolları Genel Müdürlüğünün karla mücadele ekiplerine çarpması sonucu hayatını kaybeden 3 işçiden Selahattin Karaman'ın eşi Lale Karaman, kazaların önlenmesi için trafik kurallarını ihlal eden sürücülere daha ağır cezalar verilmesini istedi.

Servet Bozkurt'un kullandığı 34 TA 2103 plakalı otomobil 1 Ocak'ta Kavacık yönüne seyrederken, Ümraniye'de kontrolden çıkarak, yol kenarında bekleyen Karayollarının karla mücadele ekiplerine çarpmış, kazada, araçların dışında olduğu belirtilen Karayolları çalışanları Selahattin Karaman, Abdullah Ceylan ve Alican Gürkan hayatını kaybetmişti.

Hayatını kaybeden işçilerden baba mesleğini sürdüren Karaman'ın, 22 yıldır Karayollarında işçi olarak çalıştığı ve 29 yıllık evliliğinden 3 çocuğu bulunduğu belirtildi.

Karaman'ın eşi Lale Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin vazife bilinci çok yüksek bir insan olduğunu ifade ederek, "Eşim yıllarca karayollarında trafikçi olarak çalışmış tecrübeli bir karayolcuydu. Yeri geldiğinde günlerce karla mücadele kapsamında evden ayrı kalırdı. Eşim yılbaşının ilk gecesinde insanların kaza yapmalarını önlemek ve sevdiklerine ulaşmalarını sağlamak için karla mücadele yaptığı sırada alkollü bir insan tarafından bizce görevi başında şehit edilmiştir" diye konuştu.

Türkiye'de her yıl mayıs ayının ilk haftasının Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası olarak kutlandığını, kazaların önlenmesinin insanların eğitilmesiyle mümkün olacağını söyleyen Karaman, alkollüyken kesinlikle araç kullanılmaması gerektiğini ifade etti.

Eğitimden sonraki en önemli hususun "vicdan" olduğunu ifade eden Karaman, "Kazaların önlenmesi için gelişmiş ülke standartlarında maddi cezalar olması gerekmektedir. Halkımız için yüksek maddi cezaların etkili olacağını değerlendiriyorum. Çünkü bizim insanımız alkollüyken araç kullandığında ölme ihtimalini düşünmezken, yakalanırsa ödeyeceği para cezasını düşünür. Polisi görünce basar frene, diğer arabaları uyarır. Bunların hepsi kural tanımamazlık ve eğitimsizliğin sonucudur." dedi.

- O sürücü 9 çocuğu yetim bıraktı

Davalarının emsal olması gerektiğini ve direksiyon başına alkollü geçmeyi caydırıcı cezalar olması gerektiğini ifade eden Lale Karaman, "Kazanın vahim olan bir yanı da meslek olarak şoförlük yapan bir insanın bu bilinçsizliğidir" dedi.

Sürücü Servet Bozkurt'un mahkemede, "O gün yılbaşı olması nedeniyle alkollüydüm. Kazanın meydana geldiği yolda, kar küreme çalışması yapıldığına dair uyarıcı bir levha ya da ışıklandırma yoktu", avukatının ise "Kazanın sadece alkolden meydana gelip gelmediği belli değildir. Bunun araştırılması gerekir." dediğini aktaran Karaman şöyle devam etti:

"Sürücü yaklaşık 200 promil alkollüydü ve aracında kar lastiği yoktu. Kar olmasına karşın 180 kilometre hızla gidiyordu. O anda kocam ve iş arkadaşları herhangi bir çalışma yapmadıkları sırada, emniyet şeridinde bir sonraki karla mücadeleyi planlarken kaza olmuştur. Araçların görünürlüğü zaten ışıklı aydınlatmalarla sağlanmaktayken kaza vuku bulmuştur. İddialar cezanın azaltılmaya çalışılmasından başka bir şey değildir."

Tek isteklerinin adaletin hakkıyla tecelli etmesi olduğunu söyleyen Karaman, iyi hal indirimin kendi davalarında olmamasını istediklerini belirtti.

Bu kazada 3 aileye ateş düştüğünü söyleyen Lale Karaman, sözlerini, "9 çocuğun yetim kalmasına neden olan, anneleri, babaları, evlatsız, kardeşleri kardeşsiz, eşleri dul bırakan bu insanın en ağır şekilde cezalandırılması yüreklerimizi ve acıyı bir nebze olsun ferahlatacaktır" şeklinde tamamladı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sürücü Servet Bozkurt'un "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan 3 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.