Yıldız, Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesince Yoğunburç Kültür Evi'nde düzenlenen Yazarlık Okulu Açılış Töreni'nde, Türkiye'de her bireyin günde ortalama 6 saat televizyon izlediğini, 3 saat internete girdiğini ancak ortalama 1 dakika kitap okuduğunu söyledi.
Türkiye'nin dünyada en çok kitap okunan ilk 150 ülke arasında yer aldığı ifade eden Yıldız, "Türkiye'nin 100 yıllık siyasi tarihine baktığımızda darbelerden en fazla nasibini kitapların aldığını olduğunu görüyoruz. Ülkemiz, dedelerimizin anlattığı üzere kitapların sobalarda yakıldığı hatta köyün meydanına toplanıp yakıldığı bir dönem yaşadı. Almanya'da bir ortaokul öğrencisi 400 yıllık tarihini okuyabiliyorken bizim şu anda ondan yoksun olduğumuzu, bunun ciddi bir eksiklik olduğunu söylemem lazım" diye konuştu.
Yıldız, kütüphanelere kayıtlı insan sayısının az olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Şu anda ülkemizde kütüphanelere kayıtlı nüfus 1 milyon civarında. Nüfusu Türkiye'den 10 milyon fazla olan Fransa'da kütüphanelere kayıtlı insan sayısı 11,3 milyon kişi. Bizden daha az modern değiller. Buna rağmen kütüphanelerdeki kayıtlı nüfus çok yüksek. TÜİK verilerine göre Türkiye'deki kütüphane sayısı bin 118. Bunların bir kısım tarihten geliyor. Kahvehane sayısı ise 700 bin civarında. Biz bunun cazibe kuralıyla beraber dönüşmesini istiyoruz. Kahvehaneleri kapatalım olgusu çıkmıyor bu dediğimden. Çok az yerde gördüm kahvehanelerin okuma salonları olarak kullanıldığını. Ülkemizde 400 bin kişiye 1 adet kütüphane, 107 kişiye 1 adet kahvehane düşüyor. Bu rakamlardan hoşlanalım ya da hoşlanmayalım bunu mutlaka tersine çevirmemiz gerekiyor. Bizim sizlerle beraber bu dönüşümü sağlamamız lazım."
Taner Yıldız'ın konuşmasının ardından yazar ve senarist Ahmet Turgut bir söyleşi gerçekleştirdi.