İsrail hükümetinin kararına karşın Aksa'ya giren Milletvekili Gattas, Mescid-i Aksa'da kaydettiği görüntü kaydında "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve onun Arap milletvekillerinin Harem-i Şerif'e girmesini engelleyen kararına rağmen Harem-i Şerif'e girmeyi başardım" dedi.
Gattas, "Senin Kudüs'te ve Mescid-i Aksa'da bir egemenliğin yok. Sen ve işgalin beni ve halkımı Mescid-i Aksa'da namaz kılmaktan ve burayı ziyaret etmekten alıkoyma hakkına sahip değilsiniz" diye konuştu.
Milletvekili Gattas, Netanyahu ve İsrail işgalinin yok olmaya mahkum olduğunu ancak Mescid-i Aksa'nın Arap İslam medeniyetinin sembolü olarak ebediyen kalacağını ifade etti.
- Netanyahu'dan tepki
Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da yaptığı yazılı açıklamada, "Tapınak Tepesi'ne (Mescid-i Aksa) 2 haftadır sükunet hakim. Bunu korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak görünüyor ki bu sükuneti bozmak isteyenler var" değerlendirmesinde bulundu.
Knesset üyesi Gattas'ın Mescid-i Aksa'ya girmesine işaret edilen açıklamada, milletvekilinin bu eylemi ibadet amacıyla değil, kışkırtmak için yaptığı iddia edildi.
Açıklamada ayrıca, hiçbir Knesset üyesinin veya bakanın Mescid-i Aksa'ya girerek eski anıları canlandırmasına izin verilmeyeceği belirtilirken, tüm milletvekilleri ve siyasilerin sorumlu davranması istendi.
- Kamu Güvenlik Bakanı Erdan'dan tepki
İsrail Kamu Güvenlik Bakanı Gilad Erdan ise yazılı açıklamasında "Mescid-i Aksa'ya sızan kişilerin kendisinin gözünde hakir olduğunu" ifade etti.
"Bu kişilerin masumların ölümüne yol açan şiddeti pekiştirdiği" ileri sürülen açıklamada "Bu durumun, seçilmiş bir milletvekili tarafından hukuk egemenliğine yapılan ciddi bir meydan okuma olduğu" savunuldu.
Netanyahu'nun 8 Ekim'de Knesset üyelerinin ve bakanların Mescid-i Aksa'ya girmesini yasakladığı açıklanmıştı.
İsrail parlamentosundaki 120 milletvekili arasında 13 Filistin asıllı milletvekili bulunuyor.