Dolar

34,3442

Euro

37,4493

Altın

3.023,44

Bist

8.659,20

Fransa'da grev ve protestolar

Fransa'da grev ve protestolar

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-31 15:22:56

Fransa'da grev ve protestolar
Fransa Başbakanı Manuel Valls, ülkede grev ve protestolara neden olan çalışma yasa tasarısına ilişkin hükümetin geri adım atmasının "siyasi hata" olacağını söyledi.

Ulusal Meclis'te konuşan Valls, çalışma yasa tasarısına ilişkin hükümetin tavrının değişmeyeceğini belirterek "Geri adım atmak siyasi hata olacaktır" dedi.

Başbakan Valls, yasa tasarısı hakkında sendika temsilcileriyle görüşmeye hazır olduğunu ifade etti. Fransa Sanayici ve İşadamları Derneği (MEDEF) Başkanı Pierre Gattaz'ın sendika temsilcileri hakkındaki açıklamalarına tepki gösteren Valls, Gattaz'ın kullandığı ifadelerin kabul edilemeyeceğini belirtti. Gattaz dün Le Monde gazetesinde yayımlanan makalesinde, protesto gösterileri düzenleyen sendikacılar için "serseri gibi davranıyorlar" ifadesini kullanmıştı.

Valls ayrıca çalışma yasa tasarısına karşı yapılan grevlerde, günlük hayatın akışını engelleyen eylemlerin "artık kabul edilemez boyutlara ulaştığını" kaydetti.

Yasa tasarısının raportörü Christophe Sirugue ise tasarının geri çekilmesinin ya da işverenleri ilgilendiren 2. maddesinin değişmesinin söz konusu olmadığını söyledi. LCI televizyon kanalına konuşan Sirugue, "Bazı konularda uzlaşma söz konusu değil. Tasarının geri çekilmesi ya da 2. maddenin değişmesi gibi" diye konuştu.

Mart sonundan bu yana sendikalar ve hükümet arasında yaşanan çalışma yasa tasarısı gerginliği, Fransa'da son bir haftada neredeyse hayatı felç noktasına getirdi. Rafinerilerdeki eylemler nedeniyle ülkenin birçok kentinde görülen benzin sıkıntısı nedeniyle araç sahipleri, benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Fransa'da 10 Haziran'da başlayacak Avrupa Futbol Şampiyonası için gelen turistlerin grevden etkilenmesi bekleniyor. Haziranda turizm sezonunu da açan Fransa'da grevler ve benzin kıtlığının, şampiyona için ülkeye gelen turistleri ciddi ölçüde sıkıntıya sokacağı tahmin ediliyor.

Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailer için daha az ödeme yapılabilecek.


SON VİDEO HABER

İş adamı ormanda ölü bulundu, ortağı suçunu itiraf etti

Haber Ara