Menard'ın, belediye sınırları içerisinde eski jandarma ve polislere yetki vermeyi öngören "koruculuk" uygulamasına ilişkin önerisi, belediye meclisinde oylanarak kabul edildi.
Fransa çapında 3 ay uzatılan olağanüstü hal süresi boyunca devam edecek uygulamaya göre, kentte daha önce jandarma, polis, asker, iftaiye olarak görev yapanlar, bölgenin güvenliğini sağlamak amacıyla devriye gezerek polise bilgi verecek.
Gönüllülük esasına dayanan uygulamada, koruculara silah verilmeyecek. Uygulamanın başlayacağı tarih henüz açıklanmadı ancak bugüne kadar 80 kişinin "koruculuk" için başvurduğu belirtildi.
Fransa'da ilk kez denenecek uygulamaya hem valilik hem de polisten tepki geldi.
Beziers kentinin bağlı olduğu Herault Valisi Pierre de Bousquet, öneri belediye meclisinde oylanmadan önce yaptığı açıklamada, Menard'a bu girişiminden vazgeçmesi çağrısında bulunmuş ve "Belediyelerin hizmet verdiği bölgelerdeki güvenliğin devletin ve savcılığın onayladığı görevliler tarafından yapılması gerektiğini" belirtmişti.
SGP Polis Sendikası da Menard'ın önerisi hakkında "işi profesyonellere bırakmak lazım" yorumunda bulunmuştu.
-Menard kimdir?
Bir dönem Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün yönetiminde de çalışan Menard'ın adı, seçildiği 2014'den bu yana islamofobik, ırkçı ve göçmen karşıtı söylemler ile gündeme geliyor.
Menard'ın, mayısta katıldığı bir televizyon programında "Okullardaki öğrencilerin yüzde 64'ü Müslüman" açıklaması tepkilere yol açmıştı. "Öğrencilerin mensup olduğu dinle ilgili istatistiki bilgi topladığı" iddia edilen Menard hakkında soruşturma başlatılmıştı.
Önceki aylarda ise Beziers Belediyesinin bülteninde, trene binmek için sırada bekleyen sığınmacıların fotoğrafı kapak yapılmış ve büyük puntolarla "Geliyorlar" yazılmıştı. Tren fotoğrafına "Beziers - 3865 km", "Eğitim ücretsiz, herkes için sosyal yardımlar ve barınma" ifadesi fotomontajla eklenerek oluşturulan kapakla ilgili Fransız Haber Ajansı (AFP), abonelerine dağıttığı fotoğrafın tahrif edildiği gerekçesiyle belediyeye dava açmıştı.
Birkaç ay önce ise Beziers'de bir ilkokulun yemekhanesinde domuz eti yemeyenleri tespit etmek için öğrencilerden kırmızı renkli kolye takmaları istendiği iddia edilmiş, olayın basına yansımasının ardından iddiaları araştırmak üzere soruşturma başlatılmıştı.
Aşırı sağcı Menard, geçmişte Türkiye ile Fransa arasında da gerginliğe neden olmuştu.
Menard'ın yönetiminde bulunduğu dönemde, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün Haziran 2002'de Paris'te açtığı ve "basın özgürlüğünü ihlal ettiği" ileri sürülen ülkelerin liderlerinin portresinin bulunduğu sergide, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun portresi de yer almış, bu Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerde krize yol açmıştı.