Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi seminer salonunda gerçekleştirilen, 'Obezite ve Diyabete Giden Yolda Fruktoz Şurubu' konulu seminere konuşmacı olarak katılan Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyhan Ersan, günlük 50 gramın üzerinde alınan fruktoz şuruplu gıdaların obezite ve diyabet riskini artırdığını ifade etti. prof. Dr. Seyhan Ersan, "İnsanları bilinçlendirip bu gıdalardan, hatta yağı alınmış diyet ürünlerinden bile uzak tutmak sağlıklı olmak için yeterlidir" dedi.
"Şeker pancarlarının üretimi azalıyor"
Şeker pancarının üretiminin azalmasının ve fruktoz şurubundaki kullanım kotasının kalkmasının, ürünün daha fazla kullanılmasına sebebiyet verdiğini kaydeden Prof. Dr. Seyhan Ersan, "Avrupa'da ve Amerika'da mısır şurubundan elde edilen früktoz şurubunda kota var. Fransa'da binde 8, İngiltere'de binde 4'tür. Türkiye'de ise en son yüzde 30'du. Şimdi o kotanın kalkması ile beraber yüzde 50 oldu. Ortadoğu üzerinden de fruktoz şuruplu ürünler pazarlanıyor. Bunların ticari boyutları var. Şeker pancarının fabrikalarda ki üretimi azalıyor. Şeker pancarı bir ülkenin ekonomisini belirleyen bir tarım ürünüdür. Sağlıklı beslenmek için şeker pancarının üretimine tekrar ağırlık verilmesi gerekir. Çay şekeri olarak tükettiğimiz şeker, şeker pancarında bulunan doğal şekerdir ama mısır nişastasından elden edilen fruktoz şurubu glikozun kimyasal dönüşümü ile elde edilen modifiye bir şekerdir" diye konuştu.
Prof. Dr. Seyhan Ersan, fruktoz şuruplu gıdalardan uzak kalarak, ilaç kullanmaya gerek kalmadan, sağlıklı bir yaşam sürülebileceğini sözlerine ekledi.