Açılış töreninde konuşan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, kurum olarak vakıf kökenli, vakfedenler tarafından inşa edilmiş ve kendilerine emanet edilmiş tüm yapılara sahip çıkma noktasında hassasiyet gösterdiklerini söyledi.
Kurtuluş Camisi'nin vakıf kökenli olmadığını ancak tarihi yapı olması dolayısıyla bu görevin de kendileri tarafından yerine getirilmesi noktasında bir hassasiyet ortaya konması gerektiğine inandıklarını belirten Ertem, bu yapının kurtarılması için kendilerine bu işi veren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e teşekkür etti.
Ertem, bazı mabetlerin yapılış hikayesinin buruk olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Bu da onlardan biri. Ne yazık ki hikayesine baktığımızda yüreğimizi sızlatan dönemlere şahit oluyoruz. Gaziantep'te halen hayatta olan herkes, bu caminin hayat hikayesiyle ilgili anılara çok taze bir şekilde sahiptir.
Bu hayat hikayesinin bir döneminde ne yazık ki tahribat nedeniyle tehlike arz etmesi sebebiyle ibadete kapatılması gereken bir dönem de var. Bir dönem cezaevi, daha sonra cami ve tehlike arz ettiği için kapatıldığı bir dönem var. Şimdi Allah'a şükürler olsun, buranın açılışını gerçekleştiriyoruz."
Türkiye'de vakıf kökenli olmayıp da tarihi hüviyete sahip birçok ibadethane olduğuna dikkati çeken Ertem, "Bunların mutlaka elden geçirilmesi gerekiyor. Ve genel müdürlük olarak bunlara yönelik bütün imkanlarımızı seferber ettiğimizi ifade etmek istiyorum. Birincisi mabet olması, ikincisi restorasyon konusunda kurumumuzun çok iyi bir hüviyeti olması dolayısıyla bu görevlerin bizler tarafından yerine getirilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.
Fatma Şahin de 19 yüzyılda Gaziantep'teki Ermenilerin bir mağarada ibadet ettiğini duyan Osmanlı padişahının "Derhal onların ibadet edeceği bir mekan yapılması" talimatını verdiğini belirterek, bunun birlikte yaşam ve çok kültürlülük adına önemli olduğunu söyledi.
Şahin, dönemin en iyi mimarları tarafından yaptırılan tarihi yapının Ortaköy'deki camiye benzediğini ifade ederek, yakın zamanda bu eserin cezaevi olarak kullanıldığını anlattı.
Onarımına 13 Haziran 2016'da başlanan Kurtuluş Camisi'nin restorasyonu 15 Haziran 2017'de tamamlandı. 1892'de kilise olarak yaptırılan yapı, cumhuriyet döneminde cezaevi olarak kullanılmış, 1960'da camiye dönüştürülmüş.
Caminin onarımına 3 milyon 500 bin lira harcandığı belirtildi.