Gaziantep'teki FETÖ davası
FETÖ'nün Gaziantep'teki 'milli eğitim yapılanması'na yönelik açılan davada 31 sanığın yargılanmasına devam edildi- Duruşmada açıklanan ara kararda, tutuklu 18 sanıktan birinin yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla tahliyesine hükmedildiği bildirildi

Oluşturma Tarihi: 2017-12-01 01:53:34

Güncelleme Tarihi: 2017-12-01 01:53:34

Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "milli eğitim yapılanması"na yönelik açılan davada 31 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Gaziantep 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 18'i tutuklu 31 sanık ile avukatları katıldı.

FETÖ'nün "milli eğitim yapılanması"nın sözde "bölge abisi" olduğu iddia edilen tutuklu sanık Tayüp Çifçi, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

"Bölge abisi" olduğu yönünde ifade veren gizli tanığın kendisini teşhis edemediğini öne süren ve bu nedenle beyanına itibar edilmemesi gerektiğini savunan Çifçi, "Diğer iki tanığın beyanları da çelişkilerle doludur. Bu nedenle beyanlarına itibar edilmesi mümkün değildir. Yaşımdan dolayı büyüklüğümü, cemaat 'abi'liği olarak değerlendirmişlerdir. Kod adı kullandığım iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır." dedi.

Örgütün derneklerden sorumlu "bölge abisi" olduğu iddia edilen tutuklu sanık Ayhan Gül de suçlamaları reddederek, sadece bir dernekte yönetim kurulu üyesi olduğunu öne sürdü.

Bu süreçte dernekte yasa dışı faaliyet görmediğini iddia eden Gül, "Vatana millete hayırlı evlatlar yetiştirmek için bu derneğe üye oldum. Dernek kapatılıncaya kadar hiçbir yasa dışı faaliyeti olmamıştır. Sendikaya üyelik de anayasal haktır. Terör örgütü üyesi olmak suçunu kabul etmiyorum. Bölge abiliği konusunun sehven yapıldığını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı Ercan Kumhak'ın bu sanığın örgütteki görevini sorduğu, etkin pişmanlık kapsamında tutuksuz yargılanan B.S, "Derneklerle ilgilenen 'abi'miz olduğunu söyledim. Güneydoğu diye bir söylemim olmadı, sadece Gaziantep." yanıtını verdi.

Örgütün sözde "milli eğitim il sorumlusu" olduğu iddia edilen tutuklu sanık Ferhat Sarıkaya ise hakkındaki hiçbir suçlamayı kabul etmediğini belirtti.

Yerel seçimlerde HDP'ye oy istediği yönündeki beyanları da reddeden Sarıkaya, savunmasında şunları söyledi:

"ByLock'u zorla alıp kurduğum iddiaları akıl alacak gibi değildir. Bu ifadeyi veren kişi uzun süredir çocuklarla uğraştığı için herhalde çocuklaşmış. Örgütün sözde bölge sorumlusu Tayüp Çifçi'den talimat aldığım da tamamen yalandır. Kendisi ile dernekte yönetimde olmamızdan başka ortak bağlantımız yoktur. Bu ifadelerin delil olarak kabul edilmemesini talep ediyorum. Gazete aboneliğim de anayasadaki bilgi alma hakkımdan gelmektedir."

Kumhak'ın aboneliğin hangi tarihlerde olduğunu sorması üzerine sanık Sarıkaya, 2016 yılına kadar sürdüğünü dile getirdi.

Sanıkların dinlenilmesinin ardından avukatlar da savunma yaptı.

Celseye verilen yaklaşık bir saatlik aranın ardından Mahkeme Başkanı Ercan Kumhak tarafından açıklanan ara kararda, 17 sanığın tutukluluğunun devamına, tutuklu sanık Ali D'nin yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla tahliyesine, diğer sanıkların da adli kontrol tedbirlerinin sürmesine hükmedildiği belirtilerek duruşma ertelendi.