Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin geliştirdiği proje kapsamında Gazze sınırındaki çiftçiler 15 yıl aradan sonra ilk defa topraklarına ayak bastı.
AA muhabirine konuşan Kızılhaç bünyesindeki İktisadi Güvenlik Birimi görevlilerinden Üsame el-Muhallelati, İsrail'in sınır bölgesinde tarım yapılmasına izin vermesinin ardından Gazzeli çiftçilere tarım projelerinde yardımcı olmaya çalışacaklarını kaydetti.
Toprakların sürüldükten sonra ekileceğini belirten Muhallelati, yağmurla beslenen tarım yönteminin kullanılacağı projede, çiftçilere tohum ve gübre sağlanacağını ifade etti.
Muhallelati, kurum olarak evleri yıkılan sebze yetiştiricilerine de yeniden ekim yapabilmeleri için araç gereç ve malzeme konusunda yardımda bulunacaklarını dile getirdi.
Kızılhaç Gazze Basın Sözcüsü Suheyr Zekkut, sınır şeridinin Gazze'deki sebze yetiştiriciliği alanında önemli bir yer tuttuğunu belirterek, "Sürekli tekrarlanan çatışma ve savaşlardan zarar gören bu insanların onurlu bir yaşam sürmesine destek olmak için bu projeyi geliştirdik" dedi.
Zekkut, 3 ay sürecek projeyle 2014 yazından bu yana sınır bölgesinde yaklaşık 10 bin dönümlük bir arazinin işlenmiş olacağını vurguladı.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında 1993 yılında imzalanan Oslo Anlaşması'na göre sadece 500 metre derinlikte olması kararlaştırılan "tampon bölge" İsrail tarafından 1,5 kilometrelik bir alana yayılmıştı. İsrail, Gazze'nin yüz ölçümünün yüzde 24'lük bir kısmını oluşturan bu bölgede tarım yapılmasına izin vermiyor.