'Geç Değil' projesi
'Geç Değil' projesi

Oluşturma Tarihi: 2015-06-09 22:44:37

Güncelleme Tarihi: 2015-06-09 22:44:37

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, "Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin 2014 yılı raporuna göre dünya genelinde 243 milyon kişi en az bir kez uyuşturucu madde denedi, 75 milyon kişi ise uyuşturucu bağımlısı" dedi.

İstanbul Üniversitesi ile Kadın Sağlıkçılar Eğitim ve Dayanışma Vakfı'nın (KASAV) ortaklığında gerçekleştirilen, madde bağımlılığını önlemeye yönelik "Geç Değil" projesinin ödül töreni, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi konferans salonunda yapıldı.

Ödül törenine, Sare Davutoğlu'nun yanı sıra Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Metin Yılmaz, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Davutoğlu, kendisinin de İÜ mezunu olduğunu, öğrenim hayatının ilk yılının Beyazıt'ta geçtiğini belirterek, bu okulda bir programa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Geç Değil" projesinin, uyuşturucuyla mücadele konusunda değerli çalışmalara vesile olduğunu belirten Davutoğlu, bu hizmetlerin meyvelerinin toplanmasına başlandığını, her başarılı sosyal proje gibi bu projenin de tüm toplumu aydınlatmaya ve kurumsallaştırmaya çalışacağını ifade etti.

Davutoğlu, yeni nesillerin emniyeti ve gençlerin ruh, beden sağlığının korunmasının herkes için önemli olduğuna vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Sosyal politikalar alanındaki gelişmeler, 13 yıl boyunca hükümetlerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın dayanışma içerisinde çalışmasıyla sağlandı. Ben hem anne hem hekim hem de STK gönüllüsü olarak, her zaman sosyal devletin can damarlarından birinin sivil toplum kuruluşları olduğuna inanıyorum. Bu düşüncelerin en aktif ve faydalı örneklerinden bir tanesi KASAV'dır. Bildiğiniz gibi uyuşturucu madde bağımlılığı, kısa ve uzun vadeli zararları nedeniyle sadece bir sağlık sorunu değil aynı zamanda çok boyutlu bir toplumsal meseledir. Sosyal, ekonomik, hukuki ve idari yönleriyle çok başka bir canavarla savaşıyoruz. Bu canavarın yol açabileceği yaralara karşı biz de her yönüyle hazırlıklı olmalıyız. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin 2014 yılı raporuna göre dünya genelinde 243 milyon kişi en az bir kez uyuşturucu madde denedi, 75 milyon kişi ise uyuşturucu bağımlısı. 2012'de dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 5'i uyuşturucu bağımlısıydı. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi raporlarına göre ise 1990'lardan itibaren Avrupa'da madde kullanımı ve bağımlılığı hızla artmaya başladı. Her 4 Avrupalıdan birinin yaşamı boyunca en az bir kez uyuşturucuyu denediğini biliyoruz."

- Türkiye'deki uyuşturucu bağımlılığı oranları Avrupa'nın altında

Türkiye'deki yüzde 2,7'lik uyuşturucuyla tanışma ve yüzde 1,5'lik bağımlılık oranının Avrupa'daki oranların altında bulunduğunu kaydeden Davutoğlu, ancak her geçen yıl artış gösteren bu oranın, yeni Türkiye için kabul edilebilecek bir oran olmadığını dile getirdi.

Uyuşturucu ile olan savaşın sürdürülmesi gerektiğini anlatan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bu nedenle Ulusal Uyuşturucu Politika ve Strateji Dairesi 2013 yılı itibarıyla yürürlüğe girdi ve 2018'e kadar atılacak adımlar da belirlendi. Hükümetimizin stratejisi, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin ortaklaşa efektif çalışmalar yapmasını temin ediyor. Bu alandaki bir diğer önemli belge, bu yıl hazırlanan Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı. Eylem planının ilk iki maddesi, önce genel sonra ise özellikle eğitim kurumlarında uyuşturucunun arzına yönelik tedbirleri içeriyor. Üçüncü madde ise önleme çalışmalarını şimdiye kadar yapılmayan biçimde organize ediyor ve düzenliyor. Önleme çalışmaları için ilk hedef, grupların bilinçlendirilmesi. Dördüncü maddeyle öngörülen danışma birimleri hem dezavantajlı gruplar hem de tedavi olmak yahut tedavi sonrası hayatını düzene koymak isteyen herkes için bir rehber olacak."

Tedavi merkezlerinin güçlendirilmesinin ve tedavi sonrası rehabilitasyonda yapılacak iyileştirmelerin bağımlılığa geri dönmeyi zorlaştıracağına işaret eden Davutoğlu, tedavinin ardından tekrar madde kullanımına dönme oranlarının tüm dünyada çok yüksek olduğuna dikkati çekti.

Davutoğlu, kurulacak Uyuşturucu ile Mücadele Karar-Destek Birimi sayesinde bağımlılıkla mücadelede anlık veri akışının sağlanacağını ifade ederek, yapılan tüm faaliyetlerin ve acil eylem planının başarıya ulaşması için uyuşturucuyla mücadelede görev alan tüm kurumların koordinasyon ve iş birliği içerisinde olması gerektiğini aktardı.

- "2015'te 500 bin gence ulaşılması hedefleniyor"

Cumhuriyet tarihinde böylesi bütüncül, bilimsel ve sonuç odaklı bir eylem planının ilk kez hazırlandığının altını çizen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uyuşturucuya başlama yaşı 15 ila 24 arasında yoğunlaşıyor. Dolayısıyla gençlerimiz zararlı maddelerle tanışmada birincil derecede önemli risk grubunu oluşturuyor. Gençlerimizi bu alışkanlıklardan uzak tutmak için Gençlik ve Spor Bakanlığımız önemli çalışmalara imza atıyor. Bugün itibarıyla 201 gençlik merkezinde 540 bin 669 erkek ve 561 bin 308 kız kültürel, sportif ve daha birçok alanda kendini geliştirme imkanı buluyor. 1 milyonu aşkın genç kurulan spor kulüplerinde düzenli spor yapma imkanı buluyor. Bakanlığımız 2015 yılı içerisinde gençlerimizin şiddet ve kötü alışkanlıklara yönelmesini önlemek için paydaşlarıyla iş birliği yaparak 500 bin gencimize ulaşmayı hedefliyor."

Geliştirilen projede KASAV'a destek veren Gençlik ve Spor Bakanlığı, İÜ, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yeşilay'a teşekkür eden Davutoğlu, "Bu proje, gençlerin bağımlılığa yaklaşımlarını gözlemleyen bir veri kaynağı, bağımlı gençlerimize yol gösteren bir rehber, gençleri uyuşturucudan korumak için okul, aile ve uzmanlardan bir kalkan oluşturmayı pratiğe döken bir çalışma ve gençlerimizi akranlarına, arkadaşlarına, diğer gençlere emanet edebilmek için onları bilgilendiren, bilinçlendiren bir çalışma oldu" şeklinde konuştu.

Sare Davutoğlu, madde kullanımının kişisel bir zafiyet olmaktan ziyade sosyal yönlerinin de bulunduğuna vurgu yaparak, "Bağımlı bir kişi nasıl zehre karşı zayıfsa, bağımlı bireylerin oluşturduğu ülkeler ve toplumlar da sağlıklı toplum konusunda zayıftır. Biz dün zayıf değildik, yarın da zayıf olmamak için hep birlikte çalışmalı ve üzerimize düşeni yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Metin Yılmaz ise dünya üzerinde artan madde bağımlılığının bireyin yanı sıra çevresini de etkilediğini kaydederek, bilinçlendirme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Programda, "Geç Değil" projesi kapsamında yapılan kısa film, hikaye ve karikatür yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Sare Davutoğlu tarafından verildi.