Yıldırım, Gölcük Denizevler Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, projenin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Gölcük Belediyesi'nin müşterek geliştirdikleri bir çalışma olduğunu vurgulayarak, bunun Gölcük'te yarınlara devredilmesinin en büyük arzuları olduğunu söyledi.
Denizevler Mahallesi'nin 200 dönümlük arazisinde kamulaştırma işlemlerini belediyenin uzun uğraşlardan sonra tamamladığını belirten Yıldırım, şimdi de TOKİ ile iş birliği yapılarak, Sivritepe Mahallesi'nde 541 ev, 14 dükkan ve bir camiden oluşan projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.
Başbakan Yıldırım, projenin toplam maliyetinin yaklaşık 70 milyon lira olduğunu dile getirerek, "600 günde tamamlanmış olacak. 2019'un başında evler hak sahipleriyle buluşmuş olacak. Bugün, temelini atacağımız ilk 541 konutun içinde olduğu bu bölgede 4 bin 600'ün üzerinde yeni konut yapımı da devam ediyor. Bunları da kısa sürede tamamlamış olacağız. Acı bir tecrübe yaşadık. İnsanların, vatandaşlarımızın depremden ziyade kalitesiz yapılar ölümüne vesile oldu. Biz de hükümet olarak bundan ders çıkararak bu işin üstüne gittik ve Kentsel Dönüşüm Kanununu 2012'de hayata geçirdik. Ancak uygulamada gördük ki bu yeterli değil, bazı değişiklikler gerekiyor. Bu değişiklikleri de önümüzdeki günlerde gerçekleştirmiş olacağız." diye konuştu.
- "28 bin konut inşa ederek yeniden bir Van yaptık"
Amaçlarının tehlike ve afet riski altında bulunan alanların dönüştürülmesi ve daha sağlıklı yapıların hayata geçirilmesi olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu konuda yapı denetim uygulamasını da 19 vilayetimizden, 81 vilayetimize yaygınlaştırdık. Çünkü birinci işimiz insanımızın can güvenliğidir. Biz iktidara gelirken ne dedik, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' Bu bizim prensibimiz değil, bu üç kıtada 6 asırdan fazla hükümranlığı olan Osmanlının prensibidir. Depremden canı yanmış, bedel ödemiş bir ülke olarak, gelecekteki tehlikelere karşı tedbirli olmak mecburiyetindeyiz. Bu inanç ve kararlılıkla şehirlerimizi afete hazır hale getirmek için özel sektör, ilgili bakanlıklarımızla el ele çalışıyoruz. Bugün temelini atacağımız bu dönüşüm projesi daha sağlam bir Gölcük için önemli bir proje. Vatandaşlarımız aileleriyle deprem kurallarına uygun, güvenli evler içinde yaşama hakkına sahip olacaktır. Şimdiden bu binalara yerleşecek vatandaşlarımıza sağlıklı ve huzurlu ömürler diliyorum."
Başbakan Yıldırım, 1999 depreminde vatandaşının imdadına yetişemeyen, çadır bile temin edemeyen bir idare olduğunu hatırlatarak, "Bu dehşeti gören herkes, 'kıyamet bu besbelli' dedi. Van'da da deprem oldu gördünüz, aynı gün saatler içerisinde Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere bakanlarımızla deprem bölgesindeydik ve bir yıl içerisinde 28 bin konut inşa ederek yeniden bir Van yaptık. Yaraları sardık, depremin kalıcı etkilerini ortadan kaldırdık. Aktif fay hatları üzerinde bulunan bir ülkemiz var, onun için deprem ne zaman gelecek diye hesap yapmak yerine depreme hazırlıklı olmamız lazım. Türkiye, vatandaşlarına deprem uzatmaktan aciz olan bir anlayıştan bugün depreme öncesinden hazırlık yapan bir yönetime ulaştı. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümet olarak, birlikte vatandaşımızın geleceği için mutluluğu için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu azmimiz ve çabamızı yavaşlatmak isteyenler birçok asılsız söylentiler yayarak fitne çıkarmanın gayreti içerisindeler. Bakın geçtiğimiz yıllarda ne dediler; 'SEKA kapanacak, bütün işçiler sokağa atılacak. SEKA arazisi İstanbullulara peşkeş çekilecek.' Biz ne dedik: 'Bunların hepsi külliyen yalan.' Tek bir işçimiz işsiz kalmadı. SEKA'yı da Kocaeli'nin en güzel parkı, yeşil alanı haline getirdik." ifadelerini kullandı.
(Sürecek)