Göremediği bisikletiyle Türkiye'yi temsil etmek istiyor
Bolu'da kısa bir süre önce başladığı bisiklet sporu sayesinde fazla kilolarından kurtulan doğuştan görme engelli Ali Topaç, nisan ayında Sırbistan'da düzenlenecek Avrupa Kupası'nda Türkiye'yi temsil etmenin gururunu yaşamak amacında - Ali Topaç:'Bu yarışlara katılmak istiyoruz ama sponsor bulamıyoruz. Halkımızdan bize sponsor olmasını istiyoruz. Bu konuda destek bekliyoruz'

Oluşturma Tarihi: 2017-03-01 11:11:49

Güncelleme Tarihi: 2017-03-01 11:11:49

MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Bolu'da, 6 ay önce tanıştığı bisiklet sporu sayesinde fazla kilolarından kurtulan doğuştan görme engelli Ali Topaç, Türkiye'yi uluslararası yarışmalarda temsil etme gururunu yaşamak için sponsor engelini aşmak istiyor.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi birinci sınıf öğrencisi olan 19 yaşındaki Ali Topaç, aşırı yemek ve hareketsiz yaşamında aldığı kilolar nedeniyle beşinci kattaki dairelerine çıkmakta zorlanınca kilo verme arayışına girdi.

Bolu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde bisiklet sporu branşıyla tanışan ve 6 ay önce tandem (iki kişilik) bisiklet kullanmaya başlayan görme engelli genç, partneri eşliğinde günde 1,5 saat yaptığı antrenmanlar sayesinde 19 kilo vererek, 71 kiloya düştü.

Bu süreçte kazandığı tecrübe ile Bolu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki Gençlik Merkezi Spor Kulübünde lisanslı sporcu olan Topaç, sponsor bulmasının ardından katılacağı, 6-9 Nisan'da Sırbistan'da düzenlenecek Avrupa Kupası (Para-cycling European Cup) bisiklet yarışması için Karaçayır Mahallesi'ndeki atletizm pistinde çalışmalarına devam ediyor.


- "Bu sporun çok faydasını gördüm"


Ali Topaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan görme engelli olduğunu ancak ışık algısının bulunduğunu söyledi.

Bolu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde bisiklet sporuyla tanıştıktan sonra hayatının değiştiğini anlatan Topaç, "Buradaki hocalarımız görme engelli biri ile çalışmanın tecrübesizliğini de göze alarak beni kabul etti. Normal çocuklar varken bana da ilgi gösterdi. Obezite yolunda iken beni kilolarımdan kurtardı." diye konuştu.

"Bisiklet kullanmaya başlamadan önce sürekli evde oturuyor ve yemek yiyordum. Aldığım kilolar nedeniyle merdiven çıkmakta zorlanır hale geldim." diyen Topaç, daha önceleri başka sporları da denediğini ama fazla kilolarından bir türlü kurtulamadığını anlatarak, "Şu anda 71 kiloyum ve bu sporun çok faydasını gördüm. Yaklaşık 6 ayda 19 kilo verdim." ifadelerini kullandı.


- "Halkımızdan bize sponsor olmasını istiyoruz"


Partneri Ferdi Yılmaz ile haftanın 5 günü, Avrupa Kupası yarışmasına hazırlık yaptıklarını anlatan görme engelli sporcu, "Bu yarışlara katılmak istiyoruz ama sponsor bulamıyoruz. Halkımızdan bize sponsor olmasını istiyoruz. Çünkü biz bu spora günlerimizi veriyoruz. Bu konuda destek bekliyoruz." şeklinde görüşlerini aktardı.

"Engelli olmak yaşamaya engel değil." diyen ve kişinin engeli kafasında bitirmesi gerektiğini vurgulayan Ali Topaç, böylece yaşamda engellerin kalmayacağını sözlerine ekledi.


- "Türkiye'yi temsil etmek istiyoruz"


Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak bisiklet sporu yaptığını anlatan 18 yaşındaki Ferdi Yılmaz da "Ali'nin çalışmasına partner olarak dahil oldum. Bayağı zorlu şartlardan geçtik. Her gün paralimpik antrenman yapıyoruz. Antrenmanlar yorucu geçiyor." dedi.

İlk etapta antrenmanlarda zorlanan Ali Topaç'ın kilo verince çok iyi bir performans yakaladığını anlatan Ferdi Yılmaz, "Yurt dışında yapılacak yarışmalarda Türkiye'yi temsil etmek istiyoruz. Destek olunması halinde birçok başarı elde edeceğiz." diye konuştu.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde sportif eğitim uzmanı Aziz Onurhan Ahraz ise Türkiye Görme Engelliler Federasyonu bütçesinde paralimpik bisiklet branşı olmadığı için maddi destek alamadıklarını ancak sponsor sağlanmasının ardından yarışmaya katılabileceklerini anlattı.

Yarışı düzenleyen ülke Sırbistan'a bu ay yapılacak başvurunun ardından Türkiye'deki ilgili makamların yurt dışında yarışma izni alacaklarını aktaran Ahraz, federasyonun, Ali Topaç'ın yarışlarda Türkiye'yi temsil etmesi için gerekli onayı verdiğini belirtti.

Ahraz, paralimlik bisiklet branşının görme engelli sporcular için güzel bir alan olduğunu ve Türkiye'de yaygınlaştırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.