Fakir Baykurt'un 21 yıl önce vefatının üzerinden zaman geçti. Türk edebiyatında toplumcu ve gerçekçi yaklaşımı benimseyen yazar, şair, eğitimci ve sendikacı Fakir Baykurt, asıl adı Tahir olan yazar, Elif ve Veli Baykurt çiftinin oğlu olarak 15 Haziran 1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesine bağlı Akçaköy'de doğmuştur.
Akçaköy İlkokulu'nda eğitimine başlayan Baykurt, ağır bir sıtma geçirdikten sonra ilkokul eğitimini tamamlamıştır. Şiir yazmaya ilk adımlarını atan yazar, 1948'de Isparta Gönen Köy Enstitüsü'nden köy öğretmeni olarak mezun olmuştur. Edebiyatla ilgilenmeye başladığı dönemde Köy Enstitüsü'nde kütüphane başkanı seçilerek kendini geliştirmiştir.
İlk Yayımlanan Şiiri ve İlk Romanı
Fakir Baykurt, ilk şiirini 1945 yılında "Türke Doğru" dergisinde yayımlamıştır. 1947 yılında ise "Kaynak" adlı dergide şiirleri okurla buluşmuştur. Yokluk ve mücadele temalarının ön planda olduğu eserlerinde "Fakir Baykurt" adını kullanmıştır. Yazarın kaleme aldığı köy hayatını anlatan ilk romanı ise "Yılanların Öcü"dür ki, bu roman daha sonra tiyatroya ve sinemaya da uyarlanmıştır.
Baykurt, eğitim hayatının ardından öğretmenlik mesleğine devam etmiş, Türkiye Öğretmenler Sendikası'nın kuruluşunda rol almış ve başkanlık görevini üstlenmiştir. Aynı zamanda toplumcu gerçekçi yaklaşımıyla kısa öyküler kaleme almış ve pek çok ödüle layık görülmüştür.
Ödüller ve Eserleri
Fakir Baykurt'un eserleri birçok dile çevrilmiş ve çeşitli ödüllerle onurlandırılmıştır. Bunlar arasında 1958'de Yunus Nadi Roman Ödülü, 1974'te Sait Faik Hikaye Armağanı, 1978'de Orhan Kemal Roman Armağanı gibi önemli ödüller bulunmaktadır. Yazarın roman, hikaye ve eğitim yazılarından oluşan geniş bir eser yelpazesi bulunmaktadır.
Köy hayatını ve köylüyü merkeze alan eserleriyle Türk edebiyatında önemli bir yer edinen Fakir Baykurt, 1999 yılında Almanya'da pankreas kanseri nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Ancak eserleri ve fikirleri ile Türk edebiyatında ve eğitimde iz bırakmaya devam etmektedir.