Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesindeki duruşmaya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Burhanettin Sevencan ile Gülen'in avukatları Talha Aksoy ve Mustafa Onur Aslay katıldı.
Gülen'in avukatları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dava konusu konuşmayı yaptığı tarihte başbakan olduğunu hatırlatarak, konuşmanın görünür gerçeklik olgusuna dayandırılamayacağını ileri sürdü.
Erdoğan'ın, o dönemde yürütme erkinin başı olduğu için iddialarını somut delillerle ispatlama zorunluluğu bulunduğunu ileri süren Gülen'in avukatları, davanın kabulüne karar verilmesini talep etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Sevencan ise müvekkilinin cumhurbaşkanı veya başbakan olması nedeniyle konuşmalarının hukuk karşısındaki görünür gerçeğe dayandırılamayacağı iddiasının kabul edilemeyeceğini söyledi.
Sevencan, "Müvekkilimin sarf ettiği sözler, görünür gerçeklik dışında savcılar tarafından düzenlenen iddianamelerde belirtilen hususlardır. İddianamelerde belirtilen bu hususlar ise müvekkilimin söylediği sözlerden daha ağır niteliktedir" dedi.
Davacı tarafın, "cemaat ve Paralel Yapı" gibi örgütlenmeleri kesinlikle kabul etmediğine dikkati çeken Sevencan, "Basında ve görsel medyada çıkan yazılara rağmen cemaat, Paralel Yapı gibi örgütlenmeleri kabul etmedikleri gibi, bunların kendilerine bağlı olduğunu da kabul etmemektedirler ancak müvekkilimin konuştuğu Paralel Yapı'ya ilişkin sözleri üzerlerine almaktadırlar. Bu durum kendi içlerindeki çelişkiyi göz önüne sermektedir" diye konuştu.
Hakim Kenan Altıparmak, davanın reddine karar verdi.
- Dava konusu
Gülen, avukatları aracılığıyla, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, 16 Şubat 2014'teki konuşmasında "kişilik haklarına saldırıda bulunduğu" gerekçesiyle 100 bin liralık manevi tazminat talebiyle dava açmıştı.
Davanın başvuru dilekçesinde, Erdoğan'ın, konuşmasında Gülen'in kişilik haklarına saldırıda bulunduğu iddia edilmişti.