AA muhabirine konuşan siyaset bilimci ve AMEC Direktörü Na'emm Jeenah, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan'ın önemli bir güç olduğu Ortadoğu'da hem bölgesel hem de bölge dışında güçlerin etkisinin bulunduğunu belirterek "Ortadoğu, son birkaç yılda tümüyle değişti. Demokrasi beklerken savaşa sürüklenen bir coğrafyayla karşılaştık. Yeni ve farklı politikalar üretildi" dedi.
DAEŞ'in genişlemesiyle Filistin davasının zarar gördüğünü dile getiren Jeenah, DAEŞ'in Filistin diye bir sorununun olmadığını ve Suriye'deki Filistinlilerin bundan çok zarar gördüğü de ifade etti.
İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Talha Köse ise DAEŞ'le mücadelede Türkiye'nin rolünün önemli olduğuna dikkati çekerek DAEŞ'in bir iki biriminin yok edilmesiyle bitmeyeceğini, örgütün ideolojik söylemiyle de mücadele etmek gerektiğini vurguladı.
Köse, "Zayıf ve işlevsiz devletlerin yerine daha katılımcı yenilerinin ikame edilmesi ve fikir düzeyinde daha ılımlı alternatiflerin ortaya konulması önemli. Batı'da ise Müslüman toplumlarla diyalog ve işbirliğini artırmadan bu sorunun üstesinden gelmek zor olacaktır" diye konuştu.
Köse, DAEŞ'in Gazze'de herhangi bir şekilde yapılanması ve Sina üzerinde yapılanarak İsrail'i hedef almasının İsrail'den çok Filistin davasına zarar vereceğini söyledi.
7 Aralık'ta başlayan konferans, bugün sona erdi.