Güney Kore'de istismara uğrayan kadınlar
Güney Kore Devlet Başkanı Moon, Japonya'nın istismar edilen kadınlar konusunda özür dilemesini istedi- Japonya, Moon'un özür talebinin kabul edilemez olduğunu bildirdi

Oluşturma Tarihi: 2018-01-10 16:47:33

Güncelleme Tarihi: 2018-01-10 16:47:33

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, İkinci Dünya Savaşı'nda Japon askerleri tarafından istismar edilen Koreli kadınlar konusunda Japonya'dan özür talep etti.

Japonya, bu talebin kabul edilemez olduğunu belirterek Güney Kore'yi protesto etti.

Yonhap'ın haberine göre, Devlet Başkanı Moon, Japonya'nın tarihi gerçekleri kabul ederek bu kadınlardan samimi bir şekilde özür dilemesini istedi.

Moon, canlı yayınlanan basın toplantısında, "İstismar edilen kadınlar meselesi doğruluk ve adalet ilkesi temelinde çözülmelidir. Kurbanların, Japonya gerçekleri kabullendiğinde ve özür dilediğinde affedeceklerini düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Kyodo'nun Japonya Dışişleri Bakanlığından bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Bakanlık Güney Kore'nin Tokyo Büyükelçiliği aracılığıyla ilettiği protestoda, Moon'un konuyla ilgili yorumlarının kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Bakanlık yetkilisi Kenji Kanasugi, Japonya'nın istismar edilen kadınlar konusunda iki ülke arasında 2015'te varılan anlaşma konusundaki tavrını değiştirmeyeceğini aktardı.

Büyük çoğunluğu Kore, Filipinler, Tayvan ve diğer Asya ülkelerinden yaklaşık 200 bin kadına, 1910-1945 yıllarında Kore yarımadasını işgal eden Japon askerlerince tecavüz edilmişti.

Güney Kore ve Japonya istismar mağduru kadınlara tazminat ödenmesi için 2015'te anlaşma imzalamıştı. Anlaşma kapsamında Japonya, hayatta kalan kadınlara tazminat ödenmesi için fon kurmuş, karşılığında Güney Kore'nin artık bu konuda suçlayıcı ifade ve tavırlardan kaçınmasını talep etmişti.

Mayıs ayında göreve gelen Devlet Başkanı Moon, Güney Kore halkının anlaşmayı duygusal olarak kabul edilemez bulduğunu savunarak konuyu yeniden tartışmaya açmıştı.

Moon, selefi Park Geun-hye döneminde Japonya ile varılan anlaşmadan ötürü geçen hafta özür dilemişti. Moon, Park döneminde varılan mutabakatı, kurbanların ve vatandaşların izni olmadan yapılan "siyasi bir anlaşma" olarak nitelendirmişti.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha da ülkesinin 2015'te varılan anlaşmanın yeniden müzakeresini talep etmeyeceğini açıklamıştı.