Güneydoğu ihracatında büyük artış
GAİB Koordinatör Başkanı Çıkmaz, 'Türkiye ve dünya için ekonomi alanında zorlu bir dönemden geçildiği şu günlerde ihracatı artıran ihracatçılarımız ülkeye moral aşıladı' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2017-06-01 15:04:38

Güncelleme Tarihi: 2017-06-01 15:04:38

GAİB Koordinatör Başkanı Çıkmaz, "Türkiye ve dünya için ekonomi alanında zorlu bir dönemden geçildiği şu günlerde ihracatı artıran ihracatçılarımız ülkeye moral aşıladı" dedi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, zor bir dönemde ihracatı artıran Güneydoğulu ihracatçıların ülkeye moral aşıladığını söyledi.

Çıkmaz, mayıs ayı ihracat verilerini değerlendirdiği açıklamasında, Türkiye'nin son yıllarda önemli badireler atlattığını ve zorlu parkuru başarıyla geçtiğini belirtti. Bu zor zamanda ülke insanının birlik ve beraberliğin önemini daha iyi kavradığını ifade eden Çıkmaz, "Sorunların bir ve beraber olunması halinde kolay atlatıldığında şahit olduk" dedi.

Ülkenin kalkınmasına destek veren, üreten ve istihdam oluşturan iş adamlarının önemli bir görev üstlendiğini vurgulayan Çıkmaz, bu fedakarlıkların da ihracata olumlu katkı sağladığını kaydetti. Bu yılın ilk 5 aylık döneminde elde edilen ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 artarak 3 milyar 356 milyon 733 bin dolar olduğunu belirten Çıkmaz, "Aynı dönemde diğer ihracatçı birlikleri adına da167 milyon 133 bin dolarlık ihracat kayda alındı. Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 1,6'lık artışla 3 milyar 523 milyon 866 bin dolar oldu" ifadelerini kullandı. Çıkmaz, bu artışın hem iş dünyasına hem de ülke insanının yüzünü güldürdüğünü ifade etti.

Çıkmaz, "Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 54,4 payla ilk sırada yer alırken, AB ülkeleri yüzde 18,2 payla ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 10,8 payla üçüncü sırada bulunmaktadır. 184 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, İran, İtalya, Almanya, İngiltere, Belçika ve İsrail bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ayrıca, halı, iplikler, kumaşlar, değirmencilik ürünleri, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, dış giyim, demir çelik mamulleri ile diğer gıda müstahzarları bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur" değerlendirdi.

Türkiye'nin gelecek yıllar için önemli hedefler belirlediğini anımsatan Çıkmaz, "Bu hedefe ulaşmak için de elbirliği ve güç birliğine ihtiyacımız var. Ellerimizi birleştirirsek daha çok yere uzatabiliriz, gücümüzü birleştirirsek daha fazla yükü çok daha kolay kaldırabiliriz. Bunu başarırsak hedeflerimize ulaşabiliriz, aksi takdirde bir arpa boyu yol alamayız. Biz ihracatçılar, hem ticaret yapıyoruz hem de ülkemizin güzelliklerini anlatıyoruz. Bir anlamda ihracatçılar ekonomi ve kültür elçiliği yapıyor. Zor bir dönemde ihracatı artıran iş adamları ülkeye moral aşıladı" şeklinde konuştu.

"Gaziantep'in yükselişi devam ediyor"

Çıkmaz, geçen yılın ortalarına kadar ihracat liginde 6'ncı sırada olan Gaziantep'in bir yıldan beri 5'incilik koltuğuna oturduğunu anımsattı. Hedeflerinin gelecek yıllarda 4'ncülük olduğunu söyleyen Çıkmaz, açıklanan verilerin bu hedefe ulaşmalarına kolaylık sağlayacağını kaydetti. Şehrin ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.8 arttığını belirten Çıkmaz, bu artışın gelecek aylara ışık tuttuğunu kaydetti. Gaziantep'i bölgenin lokomotif ili olarak tanımlayan Çıkmaz, şehrin ihracatının ocak-mayıs döneminde 2 milyar 719 milyon 241 bin dolara ulaştığını söyledi.