Sayan, Güvenli İnternet Hizmeti 7. yılı dolayısıyla BTK Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, kamunun, gelişmiş ve gelişmekte olan dünya ülkelerinin benimsediği gibi özel sektörle daha yakın diyalog içinde çalışmasını desteklediklerini ve çalışmalarını bu doğrultuda sürdürdüklerini söyledi.
İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla internet üzerindeki olumsuz içeriğin ve internet üzerinden işlenen suçların da artarak yaygınlaştığını kaydeden Sayan, 2017'de yapılan araştırmalara göre, bir dakika içinde YouTube'da 4 milyon 100 bin video izlendiğini, 150 milyonun üzerinde e-posta gönderildiğini, 16 milyon yazılı mesajın iletildiğini, Instagram'da 46 bin 200 gönderinin paylaşıldığını, 452 bin tweet yazıldığını, Facebook'a 900 bin giriş yapıldığını, Google'da 3,5 milyon aramanın gerçekleştiğini anlattı.
İletişimin tek hareketle birçok yeni kapıyı açtığını belirten Sayan, şöyle konuştu:
"Bir dakikada internette başka neler oluyor, kötü niyetli kullanımlar da durmuyor bir taraftan. 35 bin siber saldırı gerçekleşiyor, 21 bin spam e-posta gönderiliyor, 470 bin networke ihlal girişiminde bulunuluyor, 95 bin kötücül yazılım programı nötralize ediliyor, 32 bin bilgisayar botnete dahil oluyor, 30 kişinin kimlik bilgileri çalınıyor. İnternetin geleceğini tehlikeye sokan siber tehditler gerçekleşiyor. Bununla beraber cinsel istismardan tutun ülke kaynaklarını sömüren/çoğu yurt dışında bulunan yasa dışı kumar siteleri, yavrularımızı bazı oyunlar marifetiyle intihara yönlendirme, zararlı yazılımlar yoluyla fidye isteme, sanal zorbalık gibi suçlar da bu mecrada kendisine yer buluyor."
Olumsuz içeriklerin artması sonucunda, gelişmiş ülkelerde bu olumsuzlukların önlenmesine yönelik farkındalık oluştuğunu aktaran Sayan, çocukların ve gençlerin Internetin zararlı içeriklerinden korunmasını sağlamak amacıyla gelişmiş ülkelerde düzenleyici kurumların, erişim sağlayıcıların, içerik ve yer sağlayıcıların hassasiyet gösterdiği, birlikte çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Sayan, Avrupa Birliğine üye ülkelerde "çocuklar için daha iyi internet" programı kapsamında, çocukların ve gençlerin, internet üzerinden cinsel istismarı, siber zorbalık ve şiddet içeriğine maruz kalma gibi olumsuz içeriklerinden ve zararlarından korunmasına yönelik çalışma yapıldığını bildirdi.
- "Güvenli İnternet Hizmeti ücretsiz veriliyor"
Türkiye'de, internet ortamındaki olumsuz içeriklerden, çocukları, gençleri ve aileleri korumaya yönelik Güvenli İnternet Hizmetinin sunulduğunu vurgulayan Sayan, 2011'den itibaren BTK tarafından oluşturulan Güvenli İnternet Hizmetinin, vatandaşları ve gençleri internetin zararlı içeriklerine karşı korumaya yönelik geliştirilen, abonelerin isteğine bağlı, ücretsiz, şeffaf, kullanımı kolay, herhangi bir program yüklemeyi gerektirmeyen interaktif ve tüketici memnuniyetini esas alan bir kamu hizmeti olduğunu söyledi.
Hizmete başladığı tarihten itibaren geçen 6 yıllık süre zarfında, başta Türkiye üzerinden erişilen alan adları olmak üzere Kurum tarafından 10 milyonun üzerinde alan adının sınıflandırılmasının yapıldığını bildiren Sayan, "Vatandaşlarımız tarafından iletilen 2,7 milyon ihbar ve itiraz değerlendirildi. Güvenli İnternet Hizmetini tercih eden abone sayısı ise 5 milyonu aşmış bulunmaktadır. Biz, bu sayıyı artırmak istiyoruz." diye konuştu.
İnternetin bilinçli ve güvenli kullanımı için yapılan çalışmaları anlatan Sayan, "Güvenli İnternet Kullanımı İçin Çocuklara Tavsiyeler" kitapçığının İngilizce ve Türkçe olarak devlet ve özel ilköğretim okullarına gönderildiğini belirtti.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Kurum arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde 107 bin öğretmene eğitim verildiğini dile getiren Sayan, uzaktan eğitim modülü ile bugüne kadar yaklaşık 51 bin kişiye internetin bilinçli güvenli ve etkin kullanımı eğitimleri verildiğini kaydetti.
- "Aileler çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli"
Son günlerde gündemi fazlaca meşgul eden dijital oyunlar ve etkileri konusunda kurumsal olarak paydaş kurumlarla çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Sayan, şöyle devam etti:
"Çocukların ve gençlerin sosyal medya ve internet ortamında onları bekleyen tuzaklara düşmemesi için ailelere, eğitimcilere, içerik sağlayıcılara, geliştiricilere önemli sorumluluklar düşmektedir. Özellikle aileler bu konuda sorumlu ebeveyn yaklaşımları sergilemeli, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeliler. Sosyal paylaşım ağlarında çocuklarının arkadaşı olup, onların internet dünyasındaki video izleme, müzik indirme, anlık mesajlaşma ve oyun oynama gibi çevrimiçi alışkanlıklarını düzenli olarak takip etmeliler."
Geçen yıl kurulan Güvenli İnternet Merkezinin, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi bilinçlendirme merkezi, yardım merkezi ve ihbar merkezinden oluştuğunu dile getiren Sayan, ihbar merkezinin kurulduğu günden bugüne kadar milyonlarca ihbar aldığını söyledi.
Vatandaşların çevrimiçi haberleşme ortamının güvenli hale getirilmesinin hedefleri arasında yer aldığına işaret eden Sayan, Güvenli İnternet Hizmeti'ni tercih eden abonelerin, virüs, botnet, spam, hacking, phishing gibi yasa dışı aktivitelerden zarar görmesini önlemek amacıyla haberleşme güvenliğinin tesis edilmesinin, abonelerin internet ve bilgi güvenliği konularında işletmeciler tarafından bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Sayan, "Teknolojiye ayak uyduran kişiler olmak yerine teknolojiyi üreten gençler olmanızı istiyoruz" diyerek bu yolda desteğe hazır olduklarını sözlerine ekledi.
- "Güvenli İnternet Hizmetinin hedef kitlesi internet aboneleridir"
Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Bülent Kent ise Güvenli İnternet Hizmetinin sosyal sorumluluk projesi olduğunu ifade ederek, internetin şu anda güvenli olmadığını, güvenlik probleminin çözümü için ciddi çalışmalar yapıldığını kaydetti.
Güvenli İnternet Hizmetinin kullanıcıları internetteki uygunsuz ve zararlı içeriklerden koruyan ücretsiz ve kullanımı kolay bir sistem olduğunu dile getiren Kent, söz konusu hizmetin "seçmek özgürlüktür" sloganıyla sunulduğunu belirtti.
Kent, söz konusu hizmetin hedef kitlesinin tüm internet aboneleri olduğunu ifade ederek, çocuk ve aile olmak üzere iki alternatifli sunulan hizmetin, zorunlu olmadığını kaydetti.