Dolar

34,2595

Euro

37,5911

Altın

2.877,92

Bist

8.945,50

Hafter, Rus Ordusu'nu Libya'ya çağırdı

Hafter, Rus Ordusu'nu Libya'ya çağırdı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-17 18:36:01

Hafter, Rus Ordusu'nu Libya'ya çağırdı
Libya Tobruk Temsilciler Meclisi askeri lideri Halife Hafter, kuvvetlerinin Rusya ile "Terörle mücadele" konusunda Libya'da beraber hareket etmeye hazır olduğunu söyledi.

Libya'nın doğusundaki Merc kentinde, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Hafter, "Rusların terörle mücadele konusunda başarılı bir iş ortaya koyduğuna dair işaretleri görüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu konuya birlikte eğilebiliriz. Bizimle kim çalışmak isterse biz buna hazırız. Özellikle, Rusya ile bu konuda işbirliğini ciddi olarak düşünüyoruz" dedi.

Libya'da 17 Şubat 2011'de başlayan devrimin ertesinde başlayan geçiş sürecinde siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında baş gösteren çatışmaların ardından başarısız bir darbe girişiminde bulunan General Halife Hafter, "Bize göre Ruslar terörle mücadele de başarılı bir iş ortaya koyuyor. Bizim de ilk sorunumuz terör" diye konuştu.

-Suheyrat'ta ertelenen barış anlaşması

Fas'ın Suheyrat kentinde dün gerçekleştirilmesi beklenen Libyalı taraflar arasındaki nihai antlaşma imza töreninin bugün ertelendiği bildirilmişti.

Fas Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan göre, Fas'ın Suheyrat kentinde Trablus'taki Milli Genel Kongre (MGK) ile Tobruk'taki Temsilciler Meclisi arasında imzalanması öngörülen nihai anlaşmanın bugüne ertelendiği belirtilmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler, Tobruk Temsilciler Meclisi askeri lideri Halife Hafter ile anlaşma hakkında görüşmek için Libya'nın doğusundaki Merc kentine görüşmeye gittiği aktarılmıştı.

-Libya'da istikrarsızlık

Libya'da Kaddafi rejiminin devrildiği 2011'deki devrimin ardından siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti. Ülkede halihazırda biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi diğeri Trablus'ta MGK olmak üzere iki meclis ve yönetim bulunuyor.

Libyalı taraflar, BM'nin eski Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'un arabuluculuğu ile yaklaşık 1 yıl görüşmeler yürütmüş ancak sonuç alınamamıştı. Leon'un Tobruk hükümetine desteğiyle bilinen Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) finanse ettiği, ülkenin dış politikasını desteklemek için geçen yıl kurulan bir düşünce kuruluşundan haziran ayında yüksek ücretli bir iş teklifini kabul etmesi tarafsızlığı konusunda şüpheye neden olmuştu.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi ile Trablus'taki Milli Genel Kongresi'nden temsilci heyetlerin katılımıyla Tunus'ta 6 Aralık'ta gizli düzenlenen toplantıda ön anlaşma imzalanmıştı. Anlaşmanın maddeleri arasında, "Temsilciler Meclisi ile MGK'dan 5'er milletvekilinin yer aldığı 10 kişiden oluşan bir komitenin kurulması ve iki hafta içinde ulusal uzlaşı hükümeti başkanının yanı sıra biri Trablus diğeri de Tobruk tarafından iki yardımcısının seçilme işlemlerine destek olması" yer alıyor.

SON VİDEO HABER

Özgür Özel'den 'kapalı oturum' açıklaması

Haber Ara