Hallerin kangrene dönüşen sorunu çözüldü
Türkiye genelindeki 200'e yakın toptancı halinde faaliyet gösteren on binlerce hal esnafının uzun yıllardır en önemli yakınma konularından birisini oluşturan, belirli bir miktarı aşan ödemelerin bankalar aracılığıyla yapılmasına ilişkin kanun hükmü, yürürlükten kaldırıldı. Hal esnafının alacaklılarına yönelik ödemelerini bundan böyle direkt olarak elden yapabilecekleri açıklandı.
8 Yıl Önce Güncellendi
2017-05-21 11:58:45
Adana Ticaret Odası'nın yaş sebze ve meyve sektöründe faaliyet gösteren üyelerinin yer aldığı 2. Grup Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Cemal Akın, uzun yıllardır kangrene dönüşen uygulamayı Adana'yı ziyareti sırasında anlattıkları Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın sorunlarına yakın ilgi gösterdiğini ve Vergi Usul Kanunu'nun konuyla ilgili hükmü hakkında yeni bir tebliğ yayımlanmasını sağladığını belirterek şunları söyledi:
"Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal'a sebze meyve sektöründe alım satımların yapıldığı gece saatlerinde bankaların açık olmaması nedeniyle Vergi Usul Kanunu'nun ticari işlemlerin bankalar aracılığıyla yapılmasına dair hükümlerinin yerine getirilmesinin mümkün olmadığını ilettik. Çünkü bu şekilde toptancı hal esnafı istemeden kanun hükümlerine aykırı hareket etmek zorunda kalıyordu. Örneğin gece 02.00'de mal aldığımız kişiye o saatte bankaların açık olmaması yüzünden ödemelerini elden yapıyor ve sevkiyatımızı gerçekleştiriyorduk. Ancak sevkiyat sırasında söz konusu malın ödemesinin banka kanalıyla yapıldığına yönelik belge gösteremediğimizden vergi denetim memurlarıyla sıkıntılar yaşıyorduk. Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal, bu talebimiz üzerine yeni bir tebliği yayımlayarak Vergi Usul Kanunu'nun bu hükme ilişkin 4. maddesinin değiştirilmesini sağlamıştır. Buna göre toptancı hallerinde faaliyet gösteren tüccarların yanı sıra, sebze meyve, hayvancılık, et, süt, su ürünleri, bal, yumurta, kesme çiçek alım satımlarında da işlemlerin bankalar aracılığıyla yapılması yükümlülüğü kaldırılmış bulunmaktadır. Böylelikle sadece Odamızın veya bir sektörün değil, birçok sektörde tüm Türkiye'nin ortak bir sorununa çözüm getirilmesini de sağlamış bulunuyoruz."
Toptancı hallerinde tapu sancısı
Toptancı hallerde faaliyet gösteren üyelerinin bir diğer önemli sorununu ise kendilerine ait iş yerlerini kiraya verememelerinin oluşturduğunu kaydeden ATO 2. Grup Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Cemal Akın, bu soruna da kısa sürede çözüm getirilmesini isterken şöyle konuştu:
"Türkiye genelindeki hallerin büyük bölümünde iş yerlerinin mülkiyeti belediyelere ait bulunmaktadır. Ancak Adana, Mersin, Tarsus ve Gaziantep'teki toptancı hallerindeki iş yerlerinin mülkiyetleri o iş yerlerinde faaliyet gösteren gerçek şahıslara aittir. Gerçek şahısların kendilerine ait bu iş yerlerini diğer kişilere kiraya vermeleri ise mümkün olamamaktadır. Yani kendi tapulu malımızı kiraya vermemiz engellenmektedir ve bunun izah edilebilecek bir gerekçesi de bulunmamaktadır. Yetkililerden bu alanda yaşanan sorunlarımızın da çözümünü sağlamalarını ve mülkiyeti kendimize ait iş yerlerini kiraya vermemizi engelleyen mevzuatı ortadan kaldırmalarını bekliyoruz."
SON VİDEO HABER
Haber Ara