Havacılık sertifikasyonunda hedefler büyüyor
Havacılık sertifikasyonunda hedefler büyüyor

Oluşturma Tarihi: 2015-12-16 15:35:26

Güncelleme Tarihi: 2015-12-16 15:35:26

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) Genel Müdürü Davut Yılmaz, bölgesel uçak, milli özgün helikopter, milli muharip uçak, ANKA veya Hürkuş projelerinin; Türkiye'nin, havacılıktaki sertifikasyon çalışmalarında hızlı ve somut adımlar atmasını gerektirdiğini belirtti.

STM, Milli Hava Platformları Yolunda Sertifikasyon Semineri'nde, Uçuşa Elverişlilik Sertifikasyonu konusundaki deneyimini, otoriteler ve sanayi temsilcileri ile paylaştı.

STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, Vecihi Hürkuş'un 85 yıl önce kendi imkanlarıyla uçağını yapıp uçurmayı başardığını, ancak sertifikasını yurtdışından almak zorunda kaldığını anımsattı.

Sertifikasyonun aradan geçen 85 yıla rağmen hala bir sorun olarak tartışılmasının, ülkenin bu alanda geliştirilmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu vurgulayan Yılmaz, havacılıkta özellikle son 10 yılda sağlanan gelişmelerin hiçbir mazeret bırakmadığını ifade etti. Yılmaz, "Yakın zamanda başlamış ya da başlayacak Bölgesel Uçak Projesi, Milli Özgün Helikopter Projesi, Milli Muharip Uçak Projesi, ANKA veya Hürkuş gibi pek çok havacılık platformu; artık zamanımızın kalmadığını, bu konuda özel sektör, kamu ve üniversite ekosisteminin hızlı ve somut adımlar atması gerektiğini ifade ediyor" dedi.

Şirket olarak 40 sertifika mühendisiyle sektöre hizmet verdiklerini dile getiren Yılmaz, gelecek yıl bu sayıyı 60'a çıkaracaklarını, STM Akademi'de de tamamı bu alana özgü olmak üzere 40 eğitim vereceklerini belirtti.

Yılmaz, şirketin aldığı bu inisiyatifin ülke ihtiyaçlarını karşılamada yeterli olmadığını, çok daha fazla şirket, kurum ve üniversitenin bu konuda katkı vermesi gerektiğini kaydetti.

- "Mevzuat eksiği yok"

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi de Türkiye'nin son yıllarda havayolu alanında en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer aldığına işaret etti. Bu gelişmenin sektöre ilave görevler yüklediğini dile getiren Ekşi, sektörde sadece tüketici değil, üretici boyutunda da varlık gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Havacılıktaki askeri ve sivil projelerinin sertifikasyon çalışmalarının bir ihtiyaca dönüştürdüğünü ifade eden Ekşi, Türkiye'de verilen sertifikalarla dünyanın her yerinde uçulabildiğini, ancak ticari anlamda uluslararası sertifikalara gereksinim duyulduğunu belirtti.

Ekşi, Türkiye'de sertifikasyon konusunda mevzuat altyapısında herhangi bir hukuki eksiklik bulunmadığını, bunun yanında teknik yeterlilik açısında gelişime ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

- "Uzman yetiştirilmesi çok önemli"

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, helikopter, uçak platformlarını bir an önce yapmaya odaklanıldığı için sertifikasyon konusunun ihmal edildiğini, sivil havacılıkta da yeterli ilerlemenin sağlanamadığını söyledi.

Tasarım için harcanan zaman kadar sertifikasyona da zaman ayırmak gerektiğini vurgulayan Tüfekçi, uçmak için ulusal sertifikaların yeterli olduğunu, ancak sanayinin gelişmesinin ihracattan, bunun da uluslararası sertifikalara sahip olmaktan geçtiğini belirtti.

Bu alanda uzman yetiştirilmesinin çok önemli olduğuna değinen Tüfekçi, müsteşarlık olarak bu alandaki çabaları desteklediklerini kaydetti.