Dolar

34,2021

Euro

37,4984

Altın

2.886,91

Bist

8.964,10

HDP Genel Merkezine saldırı davası

HDP Genel Merkezine saldırı davası

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-17 18:23:27

HDP Genel Merkezine saldırı davası
HDP Genel Merkezine 8 Eylül'de düzenlenen saldırıya ilişkin 5 kişi hakkında açılan davada partinin müdahilliğine karar verildi.

Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada iki şikayetçinin beyanı alındı.

HDP Genel Merkezinde çalışan şikayetçilerden Ahmet Yavuz, parti önündeki kalabalığın binaya saldırdığını belirterek, polisin görevini yapmadığını iddia etti.

Binanın içine birinin girmesi üzerine diğer şikayetçilerle yukarı çıktıklarını ve binanın yakıldığını anlatan Yavuz, canlarına kastedilmeye çalışıldığını, saldırganlarla görevlerini yapmadıklarını iddia ettikleri polislerden şikayetçi olduğunu söyledi.

Partide danışmanlık yapan Zülküf Kurt da olay günü binanın taşlarla camlarının kırıldığını belirterek, "Kitlenin içeriye girebilme ihtimalini gördüm, polislerin esnek tutumunu gözlemledim. Topluma karşı sorumluluğumuz dolayısıyla karşı karşıya gelmeyelim diye dördüncü kata çıktım" diye konuştu. Binaya birinin girmesi üzerine kendilerini göstermemek için asansör dairesine girdiklerini aktaran Kurt, yangın başlayınca duman nedeniyle buradan çatıya çıktıklarını aktardı.

Kurt, ardından bitişik binanın çatısına geçtiklerini, daha sonra aşağı indiklerini anlattı. Yangında bazı eşyalarının zarar gördüğünü kaydeden Kurt, davaya katılmak istedi.

HDP'nin avukatı Pınar Akdemir, olaydan partinin zarar gördüğünü belirterek, davaya katılma talebinde bulundu.

Sanık Doğan Haydar Ciritcioğlu'nun avukatı Osman Çıtak partinin zararını karşılamak için süre talep etti.

Hakim İfakat Malatyalıoğlu, "suçtan zarar görme ihtimaline binaen" HDP'nin davaya müdahilliğine karar verirken, bugün ve daha önce ifadeleri alınan şikayetçilerin müdahillik taleplerini reddetti.

Sanık Ciritcioğlu'nun avukatına, zararı karşılamaları ve savunmalarını hazırlamaları için süre tanıyan Malatyalıoğlu, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İddianamede, terör saldırılarını protesto etmek amacıyla ülke genelinde protesto gösterileri düzenlendiği, bunlardan birinin de Ankara'da gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

Terörü protesto edenlerin konvoyuyla önce Kızılay'a giden sanıkların, Güvenpark'ta toplanan gruplarla HDP Genel Merkezine yürüdükleri anlatılan iddianamede, sanık Ciritcioğlu'nun topluluktan ayrıldığı, kırılmış kapı camından binaya girdiği, katları dolaştıktan sonra binanın birinci katındaki dosya ve eşyaları çakmakla yaktığı, ardından da iki dizüstü bilgisayarı alarak, binadan çıktığı belirtiliyor.

İddianamede, dışarıda polislerce yakalanan Ciritcioğlu'nun, "siyasi partilerin kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında yakarak mala zarar verme, cebir kullanılarak siyasi partilerin faaliyetlerinin engellenmesi, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, hırsızlığa teşebbüs ve iş yeri dokunulmazlığını ihlal" suçlarından 7 yıl 4 ay 15 günden 24 yıl 7 ay 15 güne kadar hapsi isteniyor. Diğer sanıkların da "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçundan 6'şar aydan 3'er yıla kadar hapisleri talep ediliyor.

Haber Ara