Dolar

34,2274

Euro

37,0414

Altın

2.965,72

Bist

8.946,13

Hindistan Cammu Keşmir Kurtuluş Cephesi'ni yasakladı

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-22 23:58:03

Hindistan Cammu Keşmir Kurtuluş Cephesi'ni yasakladı
Hindistan bağımsızlık yanlısı Cammu Keşmir Kurtuluş Cephesi (JKLF) grubunu yasakladı.

Hindistan İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, JKLF'nin Cammu Keşmir bölgesinde "ayrılıkçı faaliyetleri teşvik etmek" gerekçesiyle yasaklandığı bildirildi.

Açıklamada, grubun faaliyetlerinin "Hindistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşı" olduğu belirtildi.

Yasak kararının, Hindistan Başbakanı Narendra Modi liderliğinde üst düzey bir güvenlik toplantısının ardından alınması dikkati çekti.

JKLF'nin lideri Yasin Malik, geçen aydan bu yana gözaltında tutuluyor.

Tüm Partiler Hürriyet Konferansı Başkanı Mirvaiz Ömer Faruk, Twitter hesabından, Cemaat-i İslami Keşmir'in ardından JKLF'ye getirilen yasağı kınadıklarını belirterek, "Bu tür Keşmir karşıtı taktikler, Keşmir meselesi ve acilen çözülmesi gerektiği gerçeğini değiştirmeyecek." paylaşımını yaptı.

- Keşmir sorunu

İngiltere, 1947'de Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i, Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara, Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim. Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak 2 özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla, Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan, halk oylamasına sıcak bakmazken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Haber Ara