Hindistan'ın kuzeybatısında yer alan ve "Büyük Hint Çölü" olarak da bilinen Tar Çölü'nde, yaklaşık 172 bin yıl önce bir nehirin aktığı tespit edildi. Almanya'daki Max Planck Bilim ve İnsan Tarihi Enstitüsü, Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinde bulunan Anna Üniversitesi ve Hint Bilim, Eğitim ve Araştırma Enstitüsü araştırmacıları, Tar Çölü'nün Taş Devri'nde bulunduğu dönemin şu anki durumundan çok farklı olduğunu ortaya çıkardı.
Uzmanlar, uydu görüntülerini inceleyerek Tar Çölü'nde Nal köyü civarında nehir kanallarının varlığına ve bu kanalların oluşturduğu ağ yapısına dikkat çekti. Işıma yöntemiyle yapılan analizler sonucunda, nehir yatağındaki kum tabakalarında bulunan kuvars taneciklerinin gömülme zamanı tespit edildi.
Yapılan araştırmalar sonucunda, Tar Çölü'nde nehir aktivitesinin en yoğun olduğu dönemin yaklaşık 172 bin yıl önce yaşandığı belirlendi. Uzmanlar, bu dönemden sonra nehir aktivitesinin zamanla azaldığını vurguladılar.
Max Planck Bilim ve İnsan Tarihi Enstitüsü'nden Jimbob Blinkhorn, yaptığı açıklamada, Tar Çölü'nde 172 bin yıl önce nehir yakınlarında insan yerleşimlerinin olabileceğine ve hatta bu nehirler aracılığıyla göç edilebileceğine dair ipuçları bulunduğunu belirtti. Belki de Taş Devri insanlarının Afrika'dan Hindistan'a yayılmasının ilk evresinin bu döneme denk geldiğine işaret etti.
Araştırmanın sonuçları, "Quaternary Science Reviews" dergisinde yayımlandı.