"Hocalı için Adalet Kampanyası" kapsamında Avrupa Azerbaycan Topluluğu (The European Azerbaijan Society - TEAS) tarafından Sabancı Müzesi'nde katliamda hayatını kaybeden 613 kişi için anma etkinliği düzenlendi. Anmada, müzenin fuaye alanında katliamdan sonra çekilmiş fotoğraflar sergilendi ve anmaya katılanların duygularını yazmaları için defter açıldı.
Anma töreninde konuşan Azerbaycan İstanbul Konsolosu Kenan Murtuzov, şubat ayının son 10 gününde Hocalı katliamını anlatan etkinliklerin gerçekleştirildiğini söyledi. Hocalı hakkında konuşmanın çok zor olduğunu söyleyen Murtuzov, "Orada çok büyük bir trajedi yaşandı. İnsanlar ailelerini yitirmiş, bir şehir yeryüzünden silinmiştir. 613 ceset bulunmuştur ama orada ölenlerin sayısı bundan çok fazladır. Yüzlerce insan esir düştü ve bunlardan bazıları halen kayıp. Hocalı'dan önce de buna benzer olaylar yaşandı" diye konuştu.
Murtuzov, Ermenistan o dönemdeki yöneticilerinin Hocalı katliamıyla Azerbaycan halkını korkutmak istediğini ancak bunun tam tersi bir durum oluşturarak direniş için daha fazla cesaret verdiğini ifade etti.
Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ meselesinde ülkesinin ve halkının yanında dünyada yer alan tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Murtuzov, Türk halkına ve devletine teşekkür etti.
Murtuzov, Hocalı katliamını "soykırım" olarak kabul ettirmek için dünya çapında etkinlikler yapmaya devam edeceklerine kaydetti.
- "Hocalı insanlığın bir adaletsizliğidir"
TEAS Türkiye Temsilcisi Rena Rzaeva, Ermeniler tarafından öldürülen 613 sivile rahmet diledi. Bu insanların vahşi bir şekilde katledildiğini belirten Rzaeva, "Bu insanların seslerini dünyaya duyuramadılar. Bu yetim bırakılan çocuklara en büyük adaletsizliktir. Kendi topraklarından edilen ve bir zamanlar burada evleri olan o insanlara yapılan adaletsizliktir. Ailenizi, evinizi, arkadaşlarınızı ve hayatınızdaki her şeyi bir gecede kaybettiğinizi hayal edebiliyor musunuz? Bu vahşete sebep olanların sorumluluk üstlenmeden ve hiç etkilenmeden kaçıp gittiğini hayal edebiliyor musunuz? Adalet bunun neresinde? Hocalı insanlığın bir adaletsizliğidir. Bu sebeple Haydar Aliyev Vakfı'nın başkan yardımcısı olan Leyla Aliyeva 2008 yılında dünya çapında farkındalık uyandırmak için 'Hocalı İçin Adalet Kampanyası' başlattı. TEAS olarak bizler de Paris, Brüksel, Londra, Berlin ve son olarak bu gece İstanbul'da bu kampanyayı destekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından izleyenlerin göz yaşlarına hakim olamadığı "Hocalı Tanıkları: Gerçeğin Gözyaşları" belgeselinin dünya galası gerçekleştirildi. Ermeni mezaliminin yara izlerini halen taşıyan tanıklarla yapılan röportajların yer aldığı belgeselde Hocalı'da 106'sı kadın, 63'ü çocuk ve 70 yaşlının aralarında bulunduğu 613 sivilin öldürüldüğü katliam ve sonrasında yaşananlar anlatılıyor. Belgesel, yarın Kanyon Cinemaximum sinemalarında ücretsiz izlenebilecek.
Belgesel gösteriminin ardından Azerbaycan'ın önde gelen piyanistlerinden, orkestra şefi İslam Manafov tarafından özel bir konser gerçekleştirildi. Konserde Manafov'a oğlu Abuzar ve kızı Turan Manafov da eşlik etti.
Anmaya, Hocalı katliamı tanıklarından Azerbaycan'dan gelen Zahid Sadayoğlu ile Türkiye'de yaşayan Azeriler ve çok sayıda vatandaş katıldı.