Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İzmir Ticaret Borsası'nın "Borsa Söyleşileri" programına kaldı. Programda; İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve borsa yöneticileri hazır bulundu. Şimşek, Türkiye ve dünyanın zor dönemlerden geçtiğini ancak Türkiye'nin içe kapanmayacağını kaydederek, "Türkiye için en kötüsü muhtemelen geride kaldı. Bu coğrafyada büyük öngörülerde bulunmak kolay değil ama muhtemelen. 'En kötüsü geride kaldı' derken, normalleşme anlamında önemli bir eşikteyiz, o anlamda söylüyorum. Daha çok reformla, demokrasiyle, hak ve özgürlüklerle, dışa açıklıkla daha müreffeh ülke haline geleceğiz. İçe kapanmayacağız. Avrupa Birliği ile tartışmalar var ama Gümrük Birliği güncellenme konusunu komisyon oy birliği ile kabul etti. Körfez bölgeleri ile serbest ticaret anlaşması için tekrar görüşmeler başladı. Dışa açık olmaya devam edeceğiz, reformları yapmaya devam edeceğiz. Kötümser olmayın. İzmir rahat olsun. İhracata odaklanmaya yatırım ve istihdam seferberliğine, pay almaya yoğunlaşsın. Türkiye ile ilgili kötümser olmayın. Evet zor dönem ama büyük oranda geride kaldı. Dünyada sıkıntılar var ama dünyanın kendi kendine kaldığı tuzaklara düşmek istemiyoruz. Dışa açık, karşılıklı menfaat üzerine yolumuza devam etmek istiyoruz" diye konuştu.
"TÜRKİYE YAPISAL REFORMUNA DÖNECEK, DÖNMEK DURUMUNDA"
Türkiye'nin, içeriden ve dışarıdan birçok şokla karlı karşıya kaldığını ifade eden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu şoklara karşı Türkiye büyük bir direnç gösterdi. Bu direnç önceki 10 yılın başında yapılan reformların ve sonraki uygulamaların temellerimizi sağlamlaştırdığını gösteriyor. 2000 yılların ortasında Avrupa Birliği, ihracatın yüzde 57'sine tekabül ediyordu. 2012'ye gelindiğinde 38'e düştü. dramatik. Türkiye'nin Orta Doğu'ya ciddi bir alternatif yaklaşımı oldu. 2000 yılların başında ihracatın yüzde 12'si Orta Doğu'ya giderken 2012'de bu oran 32'ye çıktı ama orada ada kaos başladı. Devlet olma niteliğini kaybeden ülkeler ortaya çıktı. Bunlar teröre zemin hazırladı. Türkiye bir kaç yılda dünyada eşi benzeri görülmemiş, anlatılması zor darbe girişimine sahne oldu. 16 Nisan aradan çıktıktan sonra Türkiye yoğun bir şekilde tekrar kaldığı yerden yapısal reform gündemine dönecek, dönmek durumunda. Türkiye'nin iyi bir yol haritası var. Mikro ve makro anlamda tüm reform alanlarına ilişkin önemli çalışmaları tamamladık. Bir kısmı da hayata geçti."
"EN ZOR DÖNEMDE BİLE BİRÇOK ALANDA İLERLEME VAR"
2016 döneminde ekonomik destek anlamında atılan adımları aktaran Şimşek, şöyle devam etti:
"Devletin mali alanı var. Maliye politikasında alanımız olmasaydı, zamanında mali disiplinde gereken hassasiyeti göstermeseydik bugün bunları yapamazdık. Şimdi yatırımda neredeyse seferberlik anlayışı var. Biliyoruz zor bir dönemle karşı karşıya kaldık ama kötümser olmayın. En zor dönemde bile birçok alanda ilerleme var. Biz sanayicimizin, üreticimizin, ihracatçımızın yanında olduk. Ortalık toz duman iken gerçekçi olalım. Aslında belirsizlik biraz azalınca bakıyorsunuz bu teşvik ve tedbirler çok güçlü etkiye sahip. İnanıyorum ki; 16 Nisan'dan itibaren ülke sadece yapısal reforma dönmeyecek."
"TÜRKİYE BÜYÜK DİRENÇ GÖSTERDİ"
Anayasa değişikliğine iki sebepten ihtiyaç olduğunu vurgulayan Şimşek, "Biri genelde algı var. 'Mevcut sistemde sıkıntı yok, durup dururken nereden çıktı.' Mevcut sistem krizlere gebedir. Düzeltme seçeneklerinden biri milletin önüne koyduğumuz anayasa değişikliğidir. 65. hükümette başbakan yardımcısıyım. Bizim parlamenter sistemimizde arzuladığımız istikrarlı hükümetler oluşamamış ama şu da bir gerçek; genelde Türkiye güçlü millet desteğine sahip hükümetler daha çok iş yapıyor. Anayasa değişikliği sistemi, bazı sorunlarını önemli ölçüde giderir, Türkiye'nin önünü açar. Türkiye büyük bir direnç göstermiştir. Bu şartlar altında performansı da oldukça iyidir. Türkiye, yaşadığı deneyimleri bir daha yaşamamak üzere adım attı. Darbe girişimi sonrası bir daha böyle bir şey olmasın diye ciddi adımlar atıldı" dedi.
"ŞÜKÜRLER OLSUN Kİ AYAKTAYIZ"
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise şunları söyledi:
"Türkiye çok zor bir dönemden geçti, geçiyor. Yaşadıklarımız sanki bir alacakaranlık kuşağı ve bir türlü bitmek bilmiyor. Son bir yılda başımıza gelenlerin yarısını başka bir ülke yaşasaydı, sanırım bu kadar badirenin altından kalkması mümkün olmazdı. İş dünyası olarak iş yapmanın zorlaştığı, belirsizliklerin arttığı, geleceğin flulaştığı bir ortamda çalışmaya gayret ettik. Şükürler olsun ki ayaktayız ve ülkemiz için üretmeye devam ediyoruz. Bu da bizim krizlere karşı güçlü direncimizin önemli bir göstergesi."
Konuşmaların ardından Başkan Kestelli tarafından Başbakan Yardımcısı Şimşek'e üzerinde zeytin dalı motifleri olan tablo hediye edildi.
(Ceren Atmaca - Sinan Yeniçeri / İHA)