Kovid-19 Krizi Küresel Ekonomiyi Yüzde 4,4 Küçülme Bekliyor
Koronavirüs salgını dünya genelindeki ekonomik dengeleri alt üst ederken, Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve Avrupa Ekonomik ve Mali Politika Araştırma Ağı (EconPol), 110 ülkeden 950 ekonomi uzmanının katılımıyla "Dünya Ekonomisi: Kovid-19 Krizinden Toparlanma Yolunun Görünümü" isimli anket çalışmasını gerçekleştirdi. Yayımlanan sonuçlara göre, uzmanlar bu yıl küresel ekonominin yüzde 4,4 oranında küçülmesini bekliyor.
Kriz Sonrası Ekonomik Durum
Ankete katılan ekonomistlere göre, Kovid-19 krizinden toparlanma süreci düşüşten daha yavaş olacak ve birçok ülke için kriz öncesine dönüş 2022 yılına kadar gerçekleşmeyecek. Uzmanlar arasında toparlanmanın süresi konusunda farklı görüşler olmakla beraber katılımcıların üçte birinden fazlası GSYH'nin 2022 yılında kriz öncesi seviyelere geri döneceğini öngörüyor.
Etkili Ekonomik Politika Önlemleri
Ekonomi uzmanları, KOBİ'ler için likidite desteğini ve sağlık sistemlerindeki iyileştirmeleri en etkili ekonomik politika önlemleri olarak gösteriyor. Özellikle kısa çalışma programları uygulanan ülkelerdeki ekonomistler, bu adımın ekonomiyi desteklemek için uygun bir araç olduğunu düşünüyor.
Özetle, Koronavirüs salgınının küresel ekonomide yarattığı tahribatın toparlanma süreci uzun ve zorlu olacak gibi görünüyor. Ancak alınacak doğru önlemlerle ve dünya genelinde işbirliğiyle ekonomilerin tekrar canlanabileceği umudu taşınıyor.