İhracatçıdan devlet avroyu sabit tutsun önerisi
İhracatçıdan devlet avroyu sabit tutsun önerisi

Oluşturma Tarihi: 2015-11-08 13:12:03

Güncelleme Tarihi: 2015-11-08 13:12:03

SÜMEYYE DALKILINÇ - Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği (LASİAD) Başkanı Giyasettin Eyyüpkoca, sözleşmesini avro ile yapan ihracatçının durumunun ele alınması gerektiğini belirterek, "Çünkü böyle giderse ihracat yapacak firma sayısı gitgide azalacak. Devlet burada avroyu sabit tutabilir" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Eyyüpkoca, seçim sonrasında piyasada bir hareketlenme olduğunu, çünkü artık belirsizlik ortamının kalmadığını belirterek, "Reel olarak sahada bir kaç ay sonra çok ciddi anlamda bunun karşılığını göreceğimize inanıyorum" dedi.

Yıl sonu itibariyle dolar/TL'nin 2,80-2,85 lira bandında olacağını tahmin eden Eyyüpkoca, kendilerine göre dolarda ideal kur seviyesinin 2,85 ile 3 lira arası olduğunu dile getirdi.

Dünyanın birçok ülkesinde yerel para birimi karşısında doların değer kazanmasının sebebinin ihracat olduğuna işaret eden Eyyüpkoca, geçen sene Rusya'da yüzde 100'e yakın bir devalüasyon olduğunu anımsattı.

Doların ABD kaynaklı yükselişini başta ABD olmak üzere kimsenin engelleyemediğine dikkati çeken Eyyüpkoca, ancak içerideki dinamiklerde dizginler elde tutulursa dışarıdan gelecek dalgaya karşı daha hazırlıklı olunabileceğinin altını çizdi.

- "Hazır giyimde yaşanan kaybın telafisi için avronun dolar karşısında değer kazanması gerek"

Eyyüpkoca, asgari ücretin bin 300 liraya çıkmasının söz konusu olduğunu anımsatarak, "Bin 300 liraya çıkınca, bunun işverene maliyeti 650-700 liraya denk geliyor" dedi.

Asgari ücretin işverene maliyeti konusunda devletin de taşın altına elini koymasını istediklerini aktaran Eyyüpkoca, "Bugün bu rakamın en azından yüzde 50'si devlet tarafından karşılanmalı" şeklinde konuştu.

Türkiye'de çok sayıda teşvik bölgesinin oluşturulduğunu ama birçoğunun işlemediğini aktaran Eyyüpkoca, bu bölgelerin kalkınması için bazı şeylerin yapılmasının gerektiğine inandıklarını, ancak burada üretim yapanı kollama adına farklı bir sistem uygulanması gerektiğini söyledi.

Eyyüpkoca, kurdaki değişimden dolayı hazır giyimde yaşanan kaybın telafi edilebilmesi için avronun dolar karşısında bir miktar değer kazanması gerektiğini, dolar/avro paritesinin yeninden 1,3'lerin üzerine gelmesi gerektiğini dile getirdi.

Sözleşmesini avro ile yapan ihracatçının durumunun ele alınması gerektiğini vurgulayan Eyyüpkoca, "Çünkü böyle giderse ihracat yapacak firma sayısı gitgide azalacak. Devlet burada avroyu sabit tutabilir" ifadelerini kullandı.

- "Rusya ile ticarette yerel para birimleri kullanılırsa ticaret hacmi 3 katına kadar çıkabilir"

Eyyüpkoca, Türkiye'nin Rusya ile bir tercihli ticaret anlaşması yapmasının söz konusu olduğunu hatırlatarak, "Bu olursa bizim önümüzü çok ciddi anlamda açacağına inanıyorum. Bu anlaşmanın içindeki ana madde yerel para birimleri ile ticaret yapmak. Burada kur riskini tamamen ortadan kaldırıyorsunuz" dedi.

Eyyüpkoca, Rusya ile ticarette yerel para birimleri kullanılırsa iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3 katına kadar çıkabileceğini söyledi.

Hazır giyim ihracatının yıl sonunda geçen senenin sonunda elde edilen rakamların gerisinde kalacağına işaret eden Eyyüpkoca, ancak 2016 yılının çok daha farklı olacağını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Neden farklı olacak? Çünkü içeride çok daha güçlü bir siyasi iktidar olacak, dışarıya karşı duruşumuz da daha farklı olacak. Pazar çeşitlemesi konusunda hükumetin hazırlıkları devreye girecek. İçeride siyasi belirsizlik olmadığı için bir miktar daha cesaretlenmiş olacağız ve ufkumuzu yeni ülkelere doğru yönlendireceğiz."