Lagarde, Kazinform haber ajansına verdiği röportajda, petrol fiyatlarının düşmesinin Kazakistan'ı ciddi biçimde etkilediğini belirterek, "Son 15 yılda ekonomik büyüme yüzde 7,5 oranında olmuşken, bu yıl oranın yüzde 0,1 olacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki birkaç yılda büyümenin büyüme hızının artacağını beklemiyoruz." diye konuştu.
Resmi kurumların serbest döviz kurunu uygulamasının para ve kur politikasını güçlendirdiğine işaret eden Lagarde, şöyle konuştu: "Bunlar bize göre çok makul önlemlerdir. Netlik ve sürdürebilirlik kazandırmak için mali politikanın temelinin iyileştirilebileceğini düşünüyoruz. Devlet bütçesi, yerel bütçe ve bütçe dışı fonların konsolide edilmesini öneriyoruz. Bu da siyasi ve resmi kurumların operasyonlarının amaçlarını keskin belirlemesini sağlayacak."
Petrol fiyatlarının değişmemesi durumunda hükümetten bütçe tahsis etmesinin istenebileceğini vurgulayan Lagarde, sosyal harcamalarda kullanılacak kaynakların artırılması ve genel ekonomik dengeyi tutturmak için bütçe kalemlerinin azaltılması gerektiğini dile getirdi.
Lagarde, "Ayrıca Kazakistan'a milli gelirin ana kaynağı olan petrol odağından çekilerek, ülke ekonomisini çeşitlendirme yollarını aramasını tavsiye ediyoruz. Çeşitlendirme yolları iş koşullarının ve ekonominin daha açık, kapsayıcı, hem bölgesel hem küresel düzeyde entegre ve rekabetçi olmasını sağlayacak." dedi.
Avrupa ile Asya bölgelerinin ortasında bir köprü haline gelen Kazakistan'a büyük ilgi gösterildiğini ifade eden Lagarde, "Bu ilginin ve onun peşinden gelen finans kaynaklarının sayesinde ülkede büyük olanaklar oluşturulmaktadır. Söz konusu kaynaklar ekonominin gelişmesi ve iş yerlerinin oluşturulması için kullanılmalı." şeklinde konuştu.
Bu arada 9. Astana Ekonomi Forumu'na katılmak üzere Kazakistan'da bulunan IMF Başkanı Lagarde, ziyareti kapsamında Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile bir araya gelecek.