'İnsanlık Pusulamız Arakan Rotamız' kampanyası
Memur-Sen tarafından Türk Kızılayı, İHH, Deniz Feneri ve Cansuyu Dernekleri ile 'İnsanlık Pusulamız Arakan Rotamız' kampanyası başlatıldı - Genel Başkan Yalçın:- 'Memur-Sen olarak başlattığımız bu kampanyaya ilk etapta her bir hayır kurumumuza 25 bin lira değerinde birer yardım çeki tevdi ederek toplamda 100 bin liralık bir bağışla kampanyamızı başlatıyoruz'

Oluşturma Tarihi: 2017-09-20 13:47:11

Güncelleme Tarihi: 2017-09-20 13:47:11

Memur-Sen tarafından Türk Kızılayı, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Deniz Feneri ve Cansuyu Dernekleri ile "İnsanlık Pusulamız Arakan Rotamız" kampanyası başlatıldı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında kampanyayı kamuoyuna duyurdu.

Myanmar ordusu ve Budistlerin, 25 Ağustos'tan beri Arakanlı Müslümanlara karşı dozunu artırdıkları ve sistemli hale getirdikleri saldırıların, katliam boyutunu aşarak soykırıma evrilen etnik ve teolojik temizliğe dönüştüğünü belirten Yalçın, hayatta kalmak ve insani değerlere yönelik saldırılardan kurtulmak üzere yollara düşen Arakanlıların, yolculukları sırasında Budist çetelerin vahşi saldırılarına maruz kaldıklarını, hayatta kalmaya çalıştıklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun kınamakla yetindiği bu katliamlardaki etkilerinin açık olduğunu dile getiren Yalçın, saldırılar ve açlıkla boğuşan, hayatta kalmak için insanlığın desteğine ihtiyaç duyan Arakanlılara yine en büyük desteğin Türkiye'den geldiğine dikkati çekti.

Yalçın, bütün yardım kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve hükümet yetkilileri ile Arakan'a çıkarma yapılarak BM'nin ve uluslararası kuruluşların dikkatinin Arakanlıların yaşadığı mazlumiyete çevrildiğini ifade etti.

- Kampanyaya destek çağrısı

Kızılay, İHH, Deniz Feneri ve Cansuyu Dernekleri ile "İnsanlık Pusulamız Arakan Rotamız" adıyla kampanya başlattıklarını belirten Yalçın, "Memur-Sen olarak başlattığımız bu kampanyaya ilk etapta her bir hayır kurumumuza 25 bin lira değerinde birer yardım çeki tevdi ederek toplamda 100 bin liralık bir bağışla kampanyamızı başlatıyoruz." dedi.

Yalçın, vatandaşlara hayır kurumlarının Arakan için açtıkları banka hesapları ile SMS üzerinden kampanyaya destek verme çağrısında bulundu.

Arakan'ın, artık Arakanlıların sınavı olmaktan çıktığına, bütün dünyanın, özellikle İslam dünyasının bir insanlık ve erdem sınavı haline geldiğine işaret eden Yalçın, 80 milyonun kampanyaya destek vermesini, tarihi bir sorumluluğun yerine getirilmesi olarak gördüklerini söyledi.

- STK'lar Arakan için çalışıyor

Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Güvenlioğlu, Arakan'da yüreklerin dayanamayacağı bir tablo ile karşı karşıya kalındığını dile getirdi. 2012'den beri Arakan'da faaliyet gösterdiklerini, 25 Ağustos'tan sonra ise hizmetleri artırdıklarını aktaran Güvenlioğlu, burada zulüm gören Müslümanların ihtiyaç ve gereksinimleri bulunduğunun altını çizdi.

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Köylü de dernek olarak Arakan'da ve Bangladeş'teki kamplarda faaliyetlerini hızlandırdıklarını ifade etti. Katliam ve irtica dönemlerinde çalışmalarının yoğunlaştığını aktaran Köylü, bölgedeki hizmetleri sürdüreceklerini kaydetti.

- "Arakan nüfusu ne yazık ki 700 binlere kadar düştü"

İHH'dan Mustafa Sinan da İHH'nın 22 senedir yardım yaptığı coğrafyada, 22 senedir zulüm yaşandığına şahit olduklarını anlattı. Yardımlarına Arakan'da en üst seviyede devam ettiklerini bildiren Sinan, şöyle konuştu:

"Geldiğimiz nokta itibarıyla 5 milyona yakın Arakan nüfusu, ne yazık ki bugün 700 binlere kadar düştü. Milyonlarca insan göç etmek zorunda kaldı, yüz binlerce insan vefat etti. O yüzden Arakan'a ve dünyanın mazlum coğrafyalarına çok dikkat etmek gerekiyor. Buralarda, İngiltere'nin yaptığı planlar, Amerika'nın lojistik desteği, İsrail'in verdiği silahları unutmamak gerekiyor. Şu anda Arakan'ın katliamının ortak noktası bu şeytan üçgeninden kaynaklanıyor."

Sinan, mazlum coğrafyalara siyasi anlamda çok daha fazla el atılmazsa kan ve gözyaşının devam edeceğini söyledi.

Deniz Feneri Derneğinden Semih Dinçer Yetiş ise 2006'dan beri bölgede olduklarını, yoğun şekilde gıda yardımlarının devam ettiğini aktardı.

Bölgenin çok yağmur almasına rağmen temiz içme suyuna ulaşılamadığını, bunun için 500'e yakın kuyu açtıklarını dile getiren Yetiş, son bir ay içerisinde göç eden 450 bin kişiden 250 bininin çocuk olduğunu kaydetti.

Bölgeye sağlık merkezi kuracaklarını aktaran Yetiş, ilk planda çadır kent oluşturmayı planladıklarını belirtti. Yetiş, sonrasında geri dönemeyecekleri için kalıcı konutlar yapacaklarını ve aşevi kuracaklarını ifade etti.

Daha sonra yardım çekleri hayır kurumlarına teslim edildi.