Mısır Çarşısı esnafı, ramazanın vazgeçilmezi hurma başta olmak üzere sucuk, pastırma, güllaç, zeytin, ceviz ve kuru kayısı gibi ürünleri tezgah ve raflarına yerleştirdi.
Vatandaş ramazan alışverişine başlarken, çarşıyı ziyaret eden yabancı turistlerin de hurmaya yoğun ilgi gösterdiği görüldü.
Mısır Çarşısı esnafı Erol Şener, ramazan geldiğinde ilk olarak hurma satışına ağırlık verdiklerini belirterek, hurmanın bu ayda daha çok tüketildiğini söyledi.
Ramazan dolayısıyla tezgahlarına hurmanın yaklaşık 10 çeşidini koyduklarını belirten Şener, bunun yanında kuru kayısı, elma ve armut gibi komposto çeşitlerine ağırlık verdiklerini anlattı.
Şener, şu bilgileri verdi:
"Ramazan tezgahlarımızı hazırladık. Fiyatlarda yükselme yok hatta bazı ürünlerde düşüş var. Fiyatlarımız geçen seneye göre aynı şekilde devam ediyor. Ramazan tezgahımızı kuralı 3 gün oldu. Vatandaşın ilgisi çok iyi, yoğun talep var. Demek ki insanlarımız ramazan kültürünü unutmamış. Tezgahlarımızı yaptığımızda onların da hoşuna gidiyor ve ilgisini gösterip alışverişlerini yapıyorlar. Tezgahlarımızda hurma, kayısı, cevizden adeta küçük küçük tepeler oluşturduk. İnsanımız ramazan ayında fazlı içecek yerine doğal komposto çeşitlerini tercih ediyor. Onun için kayısı ve üzüm çeşitlerimiz de var."
Ramazana özel tezgaha koydukları hurmanın buzdolabında saklanabileceğini, iftardan 5 dakika önce çıkartılarak tüketilebileceğini ifade eden Şener, "Ramazanın İslam alemi ve özellikle ülkemiz için hayırlı ve bereketli olmasını diliyoruz." diye konuştu.
- "Her keseye uygun hurmamız var"
Esnaf Naci Elmas, ramazana hazır olduklarını ifade ederek, çeşit çeşit hurmaları tezgahlara yerleştirdiklerini söyledi.
Eksikliklerini giderdiklerini ve müşterilerini beklediklerini dile getiren Elmas, "Hazırlıklarımızı tamamladık ama ramazanın durgun geçeceğini tahmin ediyoruz. Çünkü yaz ayına denk geldiği için yaş meyve var. Bu nedenle hurma daha az rağbet görüyor. Ama her keseye uygun hurmamız da var." şeklinde konuştu.
Esnaf Esen Mepa, ramazanın farklı bir ay olduğunu, normalin dışında daha fazla tüketimin yapıldığını aktardı.
Mepa, "Oruçluyken insanın canı her şey çeker. Bir hareketlenme oluyor ama eski senelerde, ramazan kış aylarına denk geldiğinde daha çok olurdu. Saatlerin uzun olması ve sıcaklar dolayısıyla oruç tutan sayısı azalıyor. Tezgahlar hazır, azalan ürün olduğunda da depodan takviye yapıyoruz." dedi.
Pastırma ve güllaçların da tezgahtaki yerini aldığını belirten Mepa, "Ramazan güllaçsız ve pastırmasız olmaz. İyi bir ramazan olmasını umut ediyoruz." ifadelerini kullandı.