Uysal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığınca 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen, "İstanbul'da Yaşayan Arap Aydınlar Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul'un her dönem herkesi kucaklayan bir şehir olduğunu belirtti.
Anadolu'da yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle İstanbul'u bir kurtuluş limanı olarak görüp İstanbul'a gelen bir Anadolu insanının bulunduğunu ve nüfusun 15 milyona yaklaştığını hatırlatan Uysal, "Bütün bunlara rağmen İstanbul, herkese ev sahipliği yaptığı gibi her düşünceyi de kendi içinde barındıran, ondan istifade eden dostça yaşamasını temin eden bir yapı... İnşallah İstanbul'un bu özelliği devam eder, zor durumdaki insanlara sığınma limanı olarak her zaman baki kalır. Bugün bile 500 sene önce İspanya'da yaşananlardan sonra gelen Yahudiler, geçmişte İstanbul'un kendilerine kucak açmasını minnetle anmaktadır." dedi.
Özellikle son dönemde yaşananlara bakıldığında biraz daha farklı bir durumun olduğunu anlatan Uysal, sözlerine şöyle devam etti:
"Dünyamız iki dünya savaşı yaşadı ama bugün yaşananlara baktığımız zaman o dünya savaşında yaşananlardan daha az sıkıntılar yaşanmıyor. Özellikle de o süreçlerde yaşananlar belki ülkelerin ekonomik mücadeleleriydi ama bugün baktığımız zaman artık bir kültür, medeniyet mücadelesi şekline dönüşmüş gibi. Sıkıntı yaşanan yerlere baktığımız zaman, hepsi İslam dünyası, İslam coğrafyası. Değişik gerekçeleri, sebepleri olabilir ancak aydınlar, fikir insanları bu konuda ne üretebilirse bu sıkıntılar o kadar çabuk ve hızlı düzelebiliyor tarihe baktığımız zaman. Bu manada biz diyoruz ki İstanbul'da yaşayan sizlerin, şu anda dünyanın yaşadığı bu sıkıntılara çözüm olma adına yapabileceğiniz çok şeyler olduğunu düşünüyoruz.
Biz inanıyoruz ki muhakkak her yaşanan sıkıntının arkasında bir rahatlık, bunun bir çözümü muhakkak olacak. Mesele burada üzerimize düşeni ne kadar yapıp yapmadığımız. Dünya imtihan dünyası. Bu imhitanı doğru verebildiğimiz ölçüde sıkıntıları daha hızlı aşabileceğimizi düşünüyoruz."
Bakıldığında problemin çok ancak çözümün kolay olduğunu dile getiren Uysal, "Biz oturup beraber kafa yorup 'buradan nasal çıkarız' dediğimiz zaman, hızlı şekilde çözümler de üretilebilir." dedi.
Uysal, bu çalıştayda konuşulanlar sonucunda ortaya çıkan tablonun, İslam dünyasında yaşananlara bir çözüm, bir çıkış yolu göstereceğine inandığını belirterek, "Eğer biz bunu yapmazsak, öğrenilmiş çaresizlik konumuna düşeriz. Şu an yaşadığımız sıkıntılar, bize miras olarak kalabilir. Siz aydınların ortaya koyacağı tavır, halkımızın, İslam coğrafyasındaki ümmetin öğrenilmiş çaresizlik psikolojisinden çıkmasında belki en önemli, en yetkili duruş olacaktır. Bu manada bu toplantının ve bunun benzeri çalışmaların önemli olduğunu düşünüyorum. Problemi zihnimizde yendiğimiz zaman, fiilen yenmemiz daha kolay. İnşallah bu coğrafyanın daha uzun süre sıkıntı çekmeden çözümleri bulunur." diye konuştu.
- "Arap kardeşlerimizle, kültürel uyum politikaları geliştirmek istiyoruz"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran da Arap Baharı'nın, Arap dünyasında demokrasinin yeşermesi için büyük bir umut olduğunu ancak demokrasi, insan hakları gibi kavramları sadece kendisi için isteyen batı ülkelerinin, Arap ülkelerinde demokratik gelişmelerin yerini, antidemokratik süreçlere bırakmasını açıktan desteklediğini söyledi.
Mısır'ın seçimle işbaşına gelmiş ilk cumhurbaşkanının bugün hapiste olduğunu hatırlatan Duran, dünyanın gözleri önünde Rabia Meydanı'nda binlerce insanın şehit edildiğini, 15 Mart 2011'de Suriye'de sadece demokrasi isteyen, adam yerine konulmak istenen insanların üzerine ateş açıldığını, 7 yıldır masum bebeklerin hala katledildiğini söyledi.
Ortadoğu'nun, Yemen'den Irak'a, Afganistan'dan Suriye'ye yaşanılmaz hale geldiği bu dönemde Anadolu'nun güvenli bir liman olduğunu, bir anne gibi kendisine sığınanlara kucak açan, bu topraklarda yaşayan sığınmacılara Ensar sorumluluğu ile yaklaşılmaya çalışıldığını belirten Duran, "Dünyanın kadim medeniyetlerine ev sahipliği yapan, İslam dünyasının en gözde şehirleri arasında müstesna yere sahip İstanbul'da yaşayan Arap kardeşlerimizle, kültürel uyum politikaları geliştirmek istiyoruz." diye konuştu.
Beraber neler yapılacağını tartışmak için istişare meclisinde bir araya geldiklerini aktaran Duran, "Sorunlarınıza karşı çözümler üretebilmek adına, Türkiye'nin kültür, bilim hayatına katkı vermek adına önerilerinizi not alacağız. Bundan sonra değişik vesilelerle gerçekleştireceğimiz projeleri konuşma adına tekrar bir araya gelmeyi ümit ediyoruz." dedi.
Çalıştaya, İlim Yayma Cemiyeti Mütevelli Heyeti Başkanvekili Bilal Erdoğan, AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey, AA Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni Hasan Öymez, Mısır Devrimin Yarını Partisi Lideri Eymen Nur, eski Mısır Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Amr Derrac, eski Yemen Sağlık Bakanı Necip Ganim, eski Mısır Enformasyon Bakanı Salah Abdulmaksud, eski Mısır Yatırım Bakanı Yahya Hamid, SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, AA Türk ve İslam Dünyası Haberleri Müdürü Yavuz Selim Kurt, AA Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Cihangir İşbilir, akademisyen-yazar Prof. Dr. Burhan Köroğlu da katıldı.