Karman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayan Yemen görüşmelerinde, ülke içinde adaleti sağlayacak adımlar atılmasını dilediğini ifade ederek, "Görüşmelerin ülkede kalıcı bir barışla sonuçlanmasını temenni ediyorum. Adalet olmadan barış ve daimi ateşkes sağlanamaz. Ateşkes ile tüm bölgelerde darbeci milislerin elindeki silahlar alınarak, bu milisler siyasi topluluğa dönüştürülür. Böylece amaçlarını şiddet kullanmadan yürüttükleri faaliyetlerle gerçekleştirmeye çalışırlar" diye konuştu.
Yemen'de hükümet güçleri ile Şii Ensarullah Hareketi (Husiler) arasında 9 aydır devam eden iç savaşı bitirmeye yönelik Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki müzakereler, 6 ay aradan sonra bugün İsviçre'de yeniden başladı.
Görüşmeler, tarafların müzakerelere ön şartsız katılmaları ve ilk defa aynı masada yer almayı kabul etmeleri açısından önem taşıyor.
Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur, daha önceki müzakere çağrılarına, 2216 sayılı BM kararına Husilerin uyması şartını getirmiş, bu nedenle diyalog görüşmeleri başlayamamıştı. Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam da ülkedeki savaşın sona ermesi, ablukanın kaldırılması, siyasi diyaloğun yeniden başlaması çerçevesinde, Umman'ın başkenti Maskat'ta ele aldıkları 7 temel maddeden vazgeçildiğini ifade etmişti.
BM'nin verilerine göre, Yemen'de devam eden çatışmalarda şimdiye kadar 5 bin 800'den fazla kişi hayatını kaybetti, 27 bin 800 civarında kişi yaralandı. BM'ye göre, Yemen'de nüfusun yüzde 80'ini oluşturan 21 milyon için insani yardım gerekiyor.