İsviçre'yi AB ile ilişkilerde 'Brexit' benzeri zorlu süreç bekliyor
Hafta sonu yapılan referandumda İsviçreliler AB ile serbest dolaşımı sonlandırma teklifine 'hayır' dedi- Sonuçlar ülkenin en büyük partisi sağcı SVP için fiyasko oldu- İsviçre-AB ilişkilerini yeniden düzenleyecek çerçeve anlaşma, hükümet için en büyük sorun olarak masada duruyor- AB anlaşmanın bir an önce imzalanmasını istiyor- Mevcut şartlarda anlaşmanın imzalanması durumunda yapılacak yeni bir

Oluşturma Tarihi: 2020-09-29 11:48:55

Güncelleme Tarihi: 2024-08-15 07:55:25

İsviçre'de Halkın "Swissexit" Referandumunu Reddetmesi SVP İçin Bir Fiyasko Oldu

İsviçre’de geçtiğimiz pazar günü gerçekleşen referandumda halkın, "Swissexit" olarak da bilinen Avrupa Birliği ile serbest dolaşımı sonlandırma teklifini reddetmesi, sağcı İsviçre Halk Partisi (SVP) için büyük bir fiyasko olarak değerlendirildi. Ülkenin doğrudan demokrasi ile yönetildiği bu referandumda, nüfusu 8,6 milyona ulaşan ve 26 kantondan oluşan İsviçre'de yaşayan her dört kişiden biri göçmen konumunda. Ülkede bulunan 2,1 milyon yabancı uyruklu nüfusun yüzde 68'ini Avrupa Birliği ülkeleri vatandaşları oluşturuyorken, kantonlarda Almanca konuşulan bölgelerde de 130 bin civarında Türk vatandaşı yaşamaktadır.

İsviçre'nin Ekonomik ve Siyasi Durumu

İsviçre, dünyanın en zengin ülkelerinden biri olmasıyla beraber, zaman zaman göçmen karşıtı çıkışlar yaşanmaktadır. Geçen yıl yapılan seçimlerde yeniden birinci parti olan sağcı SVP, hafta sonu gerçekleşen referandumda AB ile serbest dolaşımı sonlandırma teklifini destekledi. SVP ve destekçileri, kontrolsüz göç ve iş fırsatlarının tehlikede olduğunu savunurken, karşı çıkanlar ise ekonominin zarar göreceğini, AB ülkelerinde yaşayan İsviçre vatandaşlarının serbest dolaşım hakkının tehlikeye gireceğini dile getirdi.

Referandum Sonuçları ve Değerlendirmeler

Referandum sonuçlarına göre, teklifi reddeden seçmenlerin oranı yüzde 61,7 oldu. Fransızca konuşulan kantonlar başta olmak üzere çoğunlukla "hayır" anlamında oy kullanılırken, İtalyanca konuşulan Ticino kantonu ve bazı Almanca konuşulan kırsal kesimlerde ise "evet" oyu ağır bastı. Böylelikle, 1999 yılında imzalanan Kişilerin Serbest Dolaşımı Anlaşması'na son verme girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Bazı medya kuruluşları ise referandum sonucunu "Swissexit" olarak tanımlayıp, Brexit ile karşılaştırdılar.

AB İle İlişkiler ve Gelecek Planları

AB, İsviçre'nin serbest dolaşımı sonlandırması durumunda ticaret anlaşmasının da sona ereceği uyarısında bulunmuştu. Ancak serbest dolaşımın devam etmesiyle birlikte İsviçre Federal Konseyi, AB ile çerçeve anlaşmasını yeniden ele almak istiyor. Bu süreçte, İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis'in AB ile başmüzakereci olması bekleniyor.

AB ile yeniden düzenlenecek ilişkilerde zorlu bir sürecin beklediği göz önünde bulundurulurken, İsviçre-AB ilişkilerinde benzer bir "Brexit" senaryosunun yaşanabileceği öngörülüyor.