Hindistan'ı ziyaret eden Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Hint mevkidaşı Narendra Modi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, teknik ayrıntıların sonuçlandırılmasının ardından nihai imzanın atılacağı anlaşmalarla, "iki ülke arasındaki iş birliğinde yeni bir dönem" başlayacağını söyledi.
Abe, Hindistan'ın ekonomik anlamda güç merkezi haline gelme çabalarına tam destek vereceklerini taahhüt ederken, nükleer alandaki işbirliğinin barışçıl hedeflerle sınırlı olacağını söyledi.
Hindistan Başbakanı Modi de, Abe'nin 2014 yılında, gelecek beş yıl için Hindistan'a 35 milyar dolarlık yatırım planından söz ettiğini hatırlatarak, "Birlikte bu planı hızla hayata geçiriyoruz" ifadesini kullandı.
Modi, Hindistan ve Japonya'nın, bölgede denizlerde güvenliğin teşviki için birlikte çalışacağına işaret ederek, "Anlaşmazlıkların, barışçıl biçimde çözülmesi ve tüm ülkelerin, denizlerle ilgili meselelerde uluslararası hukuka ve normlara uyması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.
İki ülke arasındaki anlaşmalar Japonya'nın, Hindistan'a US-2 amfibik uçağı satmasını ve Hindistan'ın yüksek hızlı tren sistemi inşasına teknik ve finansal desteğini öngörüyor.
Hindistan, 22 nükleer santralle ürettiği 5 bin megavatlık nükleer enerjiyi 2020'ye kadar 20 bin megavata çıkarmayı hedefliyor.
Japonya, Hindistan'ın beş nükleer deneme yaptığı 1998 yılında bu ülkeye mali yardımı kesmiş ve ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Yaptırımlar 2001 yılında kaldırılmıştı.