Japonya'nın eski Başbakanı Abe Şinzo'nun, başkent Tokyo'daki tartışmalı Yasukuni tapınağını ziyaret ettiği belirtiliyor. Kyodo ajansının haberine göre, geçen ay başbakanlık görevinden istifa eden Abe, sonbahar festivali kapsamında Tokyo'daki Yasukuni tapınağına uğradı.
Yasukuni Tapınağı Ziyareti
Japonya'da başbakanlar, bahar ve güz festivalleri ile Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 15 Ağustos'un yıl dönümlerinde bu tapınağa törensel hediyeler sunuyor. Festival kapsamında, geçtiğimiz hafta sonu Başbakan Suga Yoşihide de tapınağa törensel "Masakaki" çiçeği bağışlamıştı.
Tartışmalı Yasukuni Tapınağı
Yasukuni tapınağının, İkinci Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden 2,5 milyon kişinin anısını onurlandırdığı biliniyor. Ancak tapınağın keşişlerinin 14 savaş suçlusunu "kutsal" kabul etmesi nedeniyle tapınağın tartışmalı statüsünü koruduğu ifade ediliyor.
Öte yandan, Yasukuni tapınağı ziyareti Japonya'da siyasi açıdan da önemli bir konu olarak değerlendiriliyor. Tapınağın ziyaret edilmesi, ülkedeki bazı gruplar arasında gerilimlere neden olabiliyor.