Kadın kick boksçu, yıldız adaylarını yetiştiriyor
Elazığ'da Doğu ve Güneydoğu'nun dövüş sporlarında sayılı kadın antrenörlerinden Berika Öner, hobi olarak başladığı ve ailesinin 'erkek sporu' diyerek karşı çıkmasına rağmen sürdürdüğü kick boksta geleceğin yıldız adaylarını bu spora kazandırıyor- Öner: 'Kick boksun güzelliğini ve gelecekte öğrencilere ne kadar getirisinin olduğunu göstermek istiyorum. Hedefim, dünya ve Avrupa şampiyonalarında

Oluşturma Tarihi: 2017-05-22 11:27:11

Güncelleme Tarihi: 2017-05-22 11:27:11

RAMAZAN KAYA - Elazığ'da Doğu ve Güneydoğu'nun dövüş sporlarında sayılı kadın antrenörlerinden Berika Öner, kick boksta geleceğin yıldız adaylarını yetiştiriyor.

Elazığ'da yaşayan 30 yaşındaki Berika Öner, 2002 yılında kazandığı Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü son sınıfındayken ağabeyinin ilgisi nedeniyle tanıştığı kick boksa merak duydu.

Okulu bitirdikten sonra mühendis olabilmek için girdiği sınavlardan ve iş başvurularından olumsuz sonuçlar alan Öner, hobi olarak başladığı ve zamanla tutkuyla bağlandığı kick bokstan, ailesinin ve çevresinin "erkek sporu" diyerek karşı çıkmasına rağmen vazgeçmedi.

Azimle sürdürdüğü kick boksta, 2009 yılında antrenör olan Öner, 2014 yılında ise milli takım antrenörlüğüne seçildi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde antrenörlük yapan ve 80 öğrenciye eğitim veren Öner, bugüne kadar katıldıkları organizasyonlardan 100'ün üzerinde madalya alan öğrencilerini, Türkiye şampiyonasına hazırlıyor.

Berika Öner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük bir istekle kimya mühendisliği bölümünü kazandığını, o dönemde çok sevdiği bölümü bitirip iyi bir mühendis olmayı hayal ettiğini söyledi.

Ağabeyi sayesinde kendisinin de kick boksa ilgisinin arttığını dile getiren Öner, son sınıfta kick boks sporuyla tanıştığını, okuldan mezun olduktan sonra da kick boksa devam ettiğini bildirdi.

İş başvurularında bulunduğunu ifade eden Öner, "Sonucu biraz hüsran oluyordu. Her hüsranla sonuçlandıktan sonra farkında olmadan hobi olarak başladığım kick boks bende tutkuya dönüştü." dedi.

Kick boksta antrenör olarak görev yapmaya başladığını kaydeden Öner, şöyle devam etti:

"2002 yılında kimya mühendisliği bölümünü kazanarak ileride iyi bir mühendis olma hayalim ve macerama, 2009 yılında farklı bir sektör olan ve zamanla bende tutkuya dönüşen kick boksta devam etmeye başladım. Daha sonra minik, yıldız, genç ve büyükler kategorisinde öğrenciler yetiştirmek derken 2014 yılında kick boks milli takım antrenörlüğüne seçildim."

Kick boksa başladığı dönemde "kadın sporu değil, erkek sporu" diyen ailesinin ve yakınlarının büyük bir tepkisiyle karşılaştığını anımsatan Öner, şu anda ekmeğini kazandığı bu sporda geleceğin yıldız adaylarını yetiştirdiğini ifade etti.


- "Çevremin takdirini kazandım"


Dövüş sporlarında bölgenin sayılı milli kadın antrenörlerinden olduğunu belirten Öner, özellikle kız çocuklarını bu sporda daha yüksek yerlere getirme amacı olduğunu vurguladı.

Ailesine ve çevresine bu sporu kabullendirmenin hiç de kolay olmadığını aktaran Öner, "Zamanla gelen başarılarla çevremin takdirini kazandım. Bazı ailelerin 'barbar sporu' diye tabir ettikleri kick boksun güzelliğini ve gelecekte öğrencilere ne kadar getirisinin olduğunu göstermek istiyorum." diye konuştu.

Antalya'da 6-9 Nisan'da yapılan ve 17 ülkenin katıldığı 2. Uluslararası Türkiye Açık Kick Boks Turnuvası'nda toplamda 11 madalya aldıklarını hatırlatan Öner, 80 öğrencisinin olduğunu, bunlardan 15'ini şampiyonalara hazırladığını anlattı.

Bugüne kadar katıldıkları organizasyonlardan 100'ün üzerinde madalya alan öğrencilerini Türkiye şampiyonasına hazırladığını ifade eden Öner, "Hedefim, dünya ve Avrupa şampiyonasında ülkemizi ve ilimizi temsil eden öğrenciler yetiştirmek." şeklinde konuştu.

Gelen başarıların ardından kick boksa mesafeli bakan ailelerin çocuklarını getirdiklerini ve kadın antrenör olması nedeniyle bu spora daha ılımlı yaklaşmaya başladıklarını kaydeden Öner, gelecekte birçok kadının bölgeye hizmet vermesini istediğini sözlerine ekledi.