Dolar

34,3144

Euro

37,4953

Altın

3.027,11

Bist

8.618,57

Kadınlar, ekonomiyi anlatıyor

Kadınlar, ekonomiyi anlatıyor

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-02 11:35:46

Kadınlar, ekonomiyi anlatıyor
ANDAÇ HONGUR - Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu'nun öncülüğünde, çeşitli meslek gruplarından, çalışma biçimlerinden kadınların katılımıyla hazırlanan 3 bölümlük "Uzun Lafın Kısası" videosuyla, "Kadınlar ekonomiden anlamaz" görüşünün yıkılması amaçlanıyor.

Yönetmenliğini Sevim Işık'ın, yürütücü yapımcılığını Gülşin Ketenci'nin, görüntü yönetmenliğini ve kurgusunu Hande Zerkin'in, ses operatörlüğünü Ulaş Dutlu'nun, metin yazarlığını Beyza Bilal'in, müziklerini Fatih Bilgin'in yaptığı videonun, orijinal dili olan Türkçenin yanında Kürtçe ve İngilizce alt yazı ile işaret dili anlatımını içeren 4 farklı versiyonu bulunuyor.

Videolarda, aralarında ev kadını, öğretim üyesi, ev işçisi, modelist, makine mühendisinin bulunduğu 9 kadın, "ekonomi", "çalışma", "emek", "cinsiyete dayalı iş bölümü", "istihdam", "finans", "tüketim", "enflasyon", "tazminat" ve "emeklilik" kavramlarını, kendi tecrübeleriyle anlatıyor.

Yönetmen Sevim Işık, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, KEİG Platformu'nun toplumdaki yaygın "Kadın bir şeyden anlamaz" kanısını ve kadınların "Ben anlamam​"​ kalıbını kabul edip​ geri durduğunu görerek, böyle bir çalışma yapmaya karar verdiğini dile getirdi.

Videolarda "Kadınlar nereden gelirse gelsin, nerede yaşıyorsa yaşasın​,​ ekonomiyi gayet iyi anlıyor"un ortaya konulduğunu belirten Işık, şu bilgileri paylaştı:

"9 farklı meslekten, 9 farklı eğitimden gelen farklı yaşlardaki kadınlara, belirlediğimiz kavramları anlatmalarını istediğimiz sorular sorduk. Kadınlardan biri de trans kadın. Filmde yer alan ev kadını hiç okula gitmemiş, okuma yazmayı sonradan öğrenmiş bir kadın. En yüksek titri olan kişi de bir ekonomi profesörü. Kadınlardan en genci 26, en yaşlısı 63 yaşında. Videolarda röportaj yapılan herkes, bir şekilde çalışmış para kazanmış ya da para kazanmasa bile evinde çalışarak ya da ev içi çalışma şekliyle emek üretmiş kişiler. Kadınlar kavramların ne olduğunu, kendi hayatlarından yaşadıklarından örneklerle açıkladı."

Işık, kadınların büyük bölümüne "ev kadınlığı" atfedilerek, üretime dahil olmadıklarının vurgulandığına işaret ederken, kadınların ev içinde çalışarak da üretimin, ekonominin parçası olduğunun altını çizdi.

- "Bazı üniversitelerden videoları eğitim amaçlı kullanma talebi aldık"

KEİG​ Platformu'ndan Meltem Arıoğlu Pultar da 15 ilde 3​1​ kadın örgütünün üye olduğu KEİG Platformu içinde farklı şehirlerde kadın örgütleriyle yapılan toplantılarda "fazla akademik ve teorik bir dil kullandıklarına" ve "anlaşılmadıklarına" dair geri bildirimler aldıklarını anlattı.

Bu nedenle farklı meslek gruplarından kadınlarla konuşup, ekonomi kavramların hayatın içinde yer aldığını göstermek için bir video yapmayı planladıklarını belirten Pultar, şunları söyledi:

"Enflasyon, tüketim, istihdam gibi kavramlar tek başına söylendiğinde teorik gibi görünüyor, ancak kadınlar kendi hayatında da ekonomiyi deneyimliyor. İstihdamın da içindeyiz, enflasyonu da günlük hayatımızda yaşıyoruz. İstihdamın içinde olmasak bile ev içinde görünmez bir emeğimiz var. Bu da toplum ekonomisine bir katma değer sağlıyor ancak maddi ya da manevi olarak bir karşılığı yok. Bu kavramların hayatımızdan kopuk şeyler olmadığını, kendi hayatımızda deneyimlediğimiz ve her gün yaşadığımız şeyler olduğunu bir kez daha hatırlamak ve hatırlatmak için kadınlarla birlikte böyle bir video çalışması yapıp yaygınlaştırmak istedik."

Pultar, videoda kadınların ekonomi kavramlarını kendi hayatlarında deneyimlediği anlamda anlattığını dile getirerek, "Bir ekonomi profesö​rü​yle bir ev kadınının kavramdan anladığı şeyler örtüşebiliyor. Videoyla kadınların ekonomiyle ilgili anlayışlarını görünür kılmayı, 'Kadınlar ekonomiden anlamazlar' görüşünü yıkmayı, kadınların zaman zaman ev içindeki emeğiyle, zaman zaman iş yerindeki emeğiyle, görünmez emeğiyle tam da ekonominin kalbinde olduğunu, toplum için artı değer yarattığını görünür kılmayı istiyoruz" diye konuştu.

KEİG Platformu'nun toplantılarının içeriğine videoları da eklediklerine değinen Pultar, bazı kadın kurumları ve üniversitelerden videoları eğitim amaçlı kullanma talebi aldıklarını, videoların eğitim malzemesine dönüşmesinin yaygınlaşmasının önünü açacağını söyledi.

Videolara, http://www.keig.org/gundem.aspx?id=180 adresinden ulaşılabiliyor.

Haber Ara