Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda düzenlenen "Engelli Ataması Programı"nda, Türkiye'nin büyük bir mücadelenin içinde olduğunu, ülke ve milletin demokratik tercihini etkisizleştirmek, bundan aldığı gücü ortadan kaldırmak isteyenlerin çabalarının net şekilde görüldüğünü söyledi.
Siyasetin, istikrar, huzur ve güvenin teminatını ortaya koyduğunu dile getiren Soylu, siyasetin aynı zamanda ülke ve milletinin geleceğini planlayıp, bunu gerçekleştirmeye çalıştığını vurguladı.
Siyasetin sırtını millete dayandırdığını ve hiçbir şekilde kaos ortaya koymadığını ifade eden Soylu, şöyle konuştu:
"Siyaset sırtını ortak yaşamın kurallarına dayandırır. Siyaset sırtını teröre dayandırmaz. Siyaset gücünü terörden almaz. Siyaset gücünü ve hareket kabiliyetini kaosla beslemez. Ülkemizin insanını ve yöneticilerini, bugün ülkenin önümüzdeki 4 yılına yönelik atacağı adımların heyecanını yaşamaktan alıkoymaya çalışanlar, hendek siyaseti üzerinden, Türkiye'nin 1 Kasım'da verdiği demokratik kararın hızını kesmeye çalışıyor. Bu, bizim açımızdan kabul edilebilir değildir. Reformlarla ilgili adımları attığımız bugünlerde, ülkenin gündemini değiştirmeye, ülkenin yarınına ait hevesini ve idealini kesmeye çalışıyorlar. Buna bizim devlet, millet ve hükümet olarak müsaade etmemiz söz konusu değildir."
Ülkeyle ilgili tek bayrak, tek vatan, tek devlet ve tek millet kavramlarından bir an olsun vazgeçmeyeceklerine dikkati çeken Soylu, demokrasi ile huzurun, milletin ve yakın coğrafyanın geleceği için kaçınılmaz olduğunu bildirdi.
- "Yapılanlar, Türkiye'nin kalkınmışlık endeksinin de göstergesi"
Seçimden sonra ortaya çıkan gelişme ve tabloların bir bölümünün, Türkiye'nin istikametini farklı noktaya çevirebilme amacı taşıdığını dile getiren Soylu, milletin ortaya koyduğu siyasi iradeyle buna set çektiğini vurguladı.
Bugün yapılan engelli memur ataması töreniyle hükümetin reformlarının ortaya konulduğunu ifade eden Soylu, toplumun bütün kesimlerini kucaklayan politikalarını hız kesmeden devam ettirdiklerini söyledi.
"Gerek kişi başına gelir seviyesinde elde ettiğimiz nokta, gerek eğitim, sağlık, adalet ve emniyette ulaştığımız nokta tesadüfi bir anlayışın eseri değil, bir zihniyet devriminin, felsefenin ve siyaset anlayışının sonucudur" diyen Soylu, bu anlayışın aynı istikamette devam edeceğini kaydetti.
Reform ve dönüşümlerin, vatandaşların "Artık bunlar ne zaman yapılacak?" sorularına kayıtsız kalınmadığının, her soruya duyarlı siyaset anlayışıyla karşılık verildiğinin göstergesi olduğunu belirten Soylu, "Yapılması gerekenleri tamamladık mı? Hayır. Elbetteki hedeflerimizin ancak bir bölümündeyiz. Bunları tamamlamak için büyük gayret ortaya koyacağız. Özellikle 21. asrın başından itibaren başlayan en temel gelişmelerden birisi, Türkiye'nin engellilere yönelik yaklaşımıdır. Engellilerimizin üyesi olduğu sivil toplum kuruluşları da takdir edeceklerdir ki bu alanda önemli adımlar atılmıştır" diye konuştu.
- "Yeni atamayla engelli memur sayısı 42 bin 656'ya yükseldi"
Engelli istihdamına yönelik atılan adımların Türkiye'nin kalkınmışlık endeksinin de göstergesi olduğuna işaret eden Soylu, engellilere yönelik yapılanların bir iyilik ya da yardım olmadığını, toplumsal sorumluluğun gereği olarak ortada durduğunu dile getirdi.
Soylu, 2002'ye kadar 5 bin 777 olan engelli memur sayısının, bugün atanacaklarla 42 bin 656'ya yükseleceğini, bunun yüzde 737'lik artışa karşılık geldiğini bildirdi.
Bunu yeterli görmediklerini, engelli istihdamını artırmak için çalışmaları sürdüreceklerini anlatan Soylu, sadece bu yıl 6 binin üzerinde engellinin kamuda istihdam edildiğine dikkati çekti.
- "Engelli olmak hiçbir şeye engel değil"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu da konuşmasına, engelli bir aileyle ilgili yaşadıklarını anlatarak başladı.
Ailenin yaşadığı yokluk ve dramın sızısını içlerinde hissettiklerini dile getiren Ramazanoğlu, "O gün dedik ki yapacak çok işimiz var. O günkü tablo şuydu, engelli bireyi olmak insanlara yüktü, utanç vesilesiydi, hayatı ağırlaştıran, taşınamaz hale getiren bir süreçti" dedi.
Engellilerle ilgili önce yasal zemini düzenlemeye başladıklarını, onların insani yaşam kalitesini belli noktaya getirmek için çalıştıklarını söyleyen Ramazanoğlu, "Bugün geldiğimiz noktada, dokunulmamış hiçbir engelli vatandaşımız kalmadı. Artık her biri için standart bir hayat kalitesi var" diye konuştu.
Engellilere evde bakım hizmeti verildiğini, kendi kurumlarında da bakımlarının yapıldığını işaret eden Ramazanoğlu, "Hem seçim beyannamemiz hem hükümet programımızdaki ana temel, bugüne kadar standart hayat kalitesini yükselttiğimiz engelli kardeşlerimizin daha çok istihdama katılması ve engellilerle beraber yaşamak zorunda olan engelli ailelerinin yaşam kalitesini düzeltmek" ifadelerini kullandı.
Ramazanoğlu, açtıkları engelli bakım merkezlerine ailelerin, engelli bireylerini gündüzlü veya yatılı bırakabileceğini, böylece sosyal aktivitelerini yerine getirebileceğini kaydetti.
Engellileri eğiterek meslek sahibi yaptıklarını vurgulayan Ramazanoğlu, "Bundan sonraki süreçlerde de istihdam yönünde gelişen, büyüyen bir Türkiye var. Sadece vererek değil, beraber üreterek, bu işleri kotararak yeni Türkiye'yi kuruyoruz. Engelli olmak hayatın hiçbir alanında, hiçbir şeye engel değildir. Her şeyi yapabilirsiniz, her alana uzanabilirsiniz" dedi.
- "Öyle ufak hendekle kimse bunu ne yıkabilir ne önüne engel koyabilir"
Türkiye'nin ciddi mesafe katettiğini belirten Ramazanoğlu, tarihi mirasın üzerinde, Türkiye'yi belli bir alana sıkıştırmaya çalışan ittifaklar olduğunu bildirdi.
Kadim bir kültürden gelindiğine dikkati çeken Ramazanoğlu, "5 bin yıllık tarihimiz var. Bu tarih içerisinde defalarca bazı zorluklarla karşılaşsak bile bu zorluklar bizi başka bir ileri noktaya taşıdı. Fakat şunu herkes çok iyi bilsin ki bu kadim kültürün, milletin değerleri kaya gibi sağlamdır. Öyle ufak hendekle, taşla, sopayla kimse bunu ne yıkabilir ne önüne engel koyabilir. Bugüne kadar koymamıştır, koyamamıştır" değerlendirmesinde bulundu.
Ramazanoğlu, konuşmasında Diyarbakır'da şehit olan polislere rahmet, yaralılara şifa diledi.
Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu ise yarın kurumun 55. kuruluş yıl dönümü olduğunu hatırlattı. Bugünkü törenin, yılın ikinci engelli atama programı olduğunu belirten Ramazanoğlu, şehit ve gazi yakınlarının istihdamını da gerçekleştireceklerini söyledi.
Bin 950 kadroya engelli memur atayacaklarını kaydeden Kumbuzoğlu, engellilerin her türlü sorunuyla ilgilenmeye devam edeceklerini vurguladı.
Konuşmaların ardından, 210'u kura, bin 740'ı ise EKPSS sonucuyla bin 950 engelli, kamu kurumlarına yerleştirildi.
Atama sonuçları "www.osym.gov.tr"den öğrenilebilecek.