Karabük'te 'safran' paneli
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tosun:- 'Safranın soğanlarıyla ilgili yapılmış çalışmalarda da yine güçlü anti kanser aktiviteye rastlanmıştır'

Oluşturma Tarihi: 2017-11-12 17:45:35

Güncelleme Tarihi: 2017-11-12 17:45:35

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Önder Tosun, safranın lösemi, cilt, kolon ve meme kanseri gibi hastalıklara iyi geldiğini belirterek, "Soğanlarıyla ilgili yapılmış çalışmalarda da yine güçlü anti kanser aktiviteye rastlanmıştır." dedi.

Tosun, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı tarafından düzenlenen "Safran Hasadı" etkinlikleri çerçevesinde Karabük Üniversitesi (KBÜ) Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu'nda yapılan "safran" panelinde yaptığı konuşmada, safranın, kanser, cilt, astım, kalp krizi gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldığını söyledi.

Safranın biyolojik etkileriyle ilgili kanser alanında önemli çalışmalar yapıldığını ifade eden Tosun, lösemi, cilt kanseri, kolon ve meme kanserine iyi geldiğini belirtti.

Safranın baharat olarak kullanılan kısmının tıbbi etkilerinin olmasının gerektiğini, farklı çalışmalara da rastladığını aktaran Tosun, "Mor yapraklarıyla yapılmış olan çalışmalar var. Safranın soğanlarıyla ilgili yapılmış çalışmalarda da yine güçlü anti kanser aktiviteye rastlanmıştır. Yapılmış çalışmaları incelediğimde, bilim adamları bu bitkileri birtakım deneylere tabi tutmuşlar, birtakım sonuçlar almışlar, bunlardan bir tanesi alzaymır hastalığına karşı bir çare olarak. Öksürük giderici etkileri bulunmuş. Farelerde yapılan deneylerde bunlar kanıtlanmış. Kaşıntı giderici ve yumuşatıcı etkileri bulunmaktadır. Bunun yanında antinociceptive ve anti inflammatory yani inflamasyonlara karşı, buna bağlı olarak gelişen bazı ağrılarda kullanıldığı bilgiler bulunmaktadır. Yüksek antioksidan etkisi bulunmaktadır." diye konuştu.

Safran bitkisinin kalp koruyucu etkileri olduğunu anlatan Tosun, şöyle konuştu:

"Kan şekerini düşürücü etkileri bulunmaktadır. Bu çayı da oldukça kıymetli. Solunum bozukluklarında kullanılan bir etkisi var. Bitkinin yumuşak kas sisteminde gevşetici etkisi fareler üzerinde yapılan deneylerde kanıtlanmıştır."

Parkinson hastalığına karşı da bazı faydaları olduğunu vurgulayan Tosun, "Parkinson, sinirlerin dejenere olmasına bağlı olan bir hastalıktır. Krosetin ile bunun tedavisini gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. Krosetin safranın içerisinde bulunan bir bileşik. Bunun yanında pek çok etkilerine dair çalışmalar yapılmış. Öğrenme ve hafıza, kan basıncına karşı, anti depresan etkileri, anti kanser ve anti tümör etkilerine karşı biraz daha fazla yer verilmiş. Safran çayı, safranın stikmalarından yapıldığı için çok fazla kaynatmamamız gerekiyor. Kaynamış suyun üzerine ilave edip bir miktar beklettikten sonra içerisinde bulunan uçucu yağdan da yararlanmak için demleme ve bekletme yoluyla içmemiz daha fazla etkisinden yararlanmamıza neden olacaktır." dedi.