Katar Donanması için inşa edilen geminin denize indirilme töreni
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir:- 'Askeri gemi inşa sektöründe mevcutta devam eden projelerle orta ve uzun vadede gerçekleştirilmeyi planladığımız projelerin toplam bütçesi 12 milyar dolara ulaşacak'- 'Milli deniz seyir füzemiz Atmaca gemilerimizde son atış testlerini yaptık ve seri üretime hazır hale geliyor'- Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye:- 'Türkiye

Oluşturma Tarihi: 2020-10-08 13:26:18

Güncelleme Tarihi: 2024-07-31 03:54:43

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türk askeri gemi inşa sektörünün Türk ordusunun ihtiyaçlarını karşılamak ve dost ülkelere gemi yetiştirmek için hummalı bir çalışma içinde olduğunu açıkladı.

Demir, yaptığı açıklamada, "Askeri gemi inşa sektöründe mevcutta devam eden projelerle orta ve uzun vadede gerçekleştirilmeyi planladığımız projelerin toplam bütçesinin 12 milyar dolara ulaşacağını" belirtti. Ayrıca, Katar Deniz Kuvvetleri için üretilen ve 2021 yılında teslim edilmesi planlanan silahlı eğitim gemisinin Tuzla'daki Anadolu Tersanesi'nde yapılan denize indirme töreninde konuşan Demir, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye'nin de katılımıyla düzenlenen törende projeler hakkında detaylı bilgi verdi.

Projelerin Detayları

Demir, Türk savunma sanayisinin güvenlik güçlerinin ihtiyaçları doğrultusunda birçok projeyi hayata geçirdiğini ve bunun yanı sıra 300'ü aşkın platformu çeşitli yıllarda ihraç ettiklerini vurguladı. İnşa edilen deniz araçlarının yerli ve milli silah, radar, muharebe ve elektronik sistemler ile donatıldığını söyleyen Demir, "Gelişmekte olan silah sistemlerimizin entegrasyonuna devam ediyoruz. Son olarak milli deniz seyir füzemiz Atmaca gemilerimizde son atış testlerini başarıyla gerçekleştirdik ve seri üretime hazır hale getirdik" ifadelerini kullandı.

Yeni Projeler ve Hedefler

Demir, "Denizaltı teknolojisindeki tecrübelerimizle yeni tip denizaltı projelerimizi hayata geçirerek deniz sistemlerimizi geliştireceğiz. İleri teknolojiye sahip yerli ve milli silah ve sensör sistemleri ile çeşitli muharip deniz platformlarını geliştirip ihracatını sağlayacağız" dedi.

Askeri gemi inşa sektöründe devam eden projelerle orta ve uzun vadede gerçekleştirilmeyi planlanan projelerin toplam bütçesinin 12 milyar dolara ulaşacağını belirten Demir, Türkiye'nin deniz, kara ve hava kabiliyetini dost ve kardeş ülkelere de sunduğunu vurgulayarak, Katar Deniz Kuvvetleri için inşası süren gemilerin yanı sıra diğer platformların inşasına da devam edildiğini açıkladı.

Katar Savunma Bakanı'ndan Açıklamalar

Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye ise denize indirilen silahlı eğitim gemisinin Katar Deniz Kuvvetleri'ne ciddi bir eğitim alanı sağlayacağını belirtti. Türkiye'nin savunma sanayisindeki ileri kabiliyetlerinden faydalandıklarını ifade eden Atiyye, Türkiye ve Katar arasındaki stratejik iş birliğinin önemli olduğunu vurguladı.

Artan askeri iş birliği ile iki ülke liderleri arasındaki vizyon birliğini gösterdiklerini dile getiren Atiyye, Türkiye'nin bölgesel güce katkı sağladığını söyledi. Ayrıca, törende üst düzey katılımcılara anı objeleri takdim edildiğini ve Katar Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı için öngörülen iki adet Eğitim Gemisi Tedarik Projesi'nin detayları paylaşıldı.

Özellikle pandemi ve olumsuz hava koşulları nedeniyle alınan yoğun önlemlerle gerçekleştirilen törende, verilen bilgilere göre, gemilerin özellikleri ve teknik detayları hakkında bilgiler paylaşıldı. Türkiye'nin deniz, kara ve hava kabiliyetini artırmaya yönelik projelerin önümüzdeki dönemde de devam edeceği belirtildi.